Facebook shadowbannar kvinnogrupp – diskuterar hälsoproblem orsakade av bröstimplantat

Av | 23 december, 2019

Allt fler kvinnor samlas i grupper på sociala medier för att dela med sig av sina erfarenheter från att ha skaffat bröstimplantat. Trots det stora intresset har Facebook för tredje året i rad valt att gömma undan den största gruppen som informerar om hälsoproblem som kan uppstå på grund av bröstimplantat.

newsgram | Nynäshamn den 23 december 2019

| ALGORITMER | Skönhetsideal nästintill ouppnåliga att nå skapar psykisk stress hos kvinnor – några går så långt i sin strävan att vara perfekta att de väljer plastikkirurgi för att fixa till kroppen. Nu kommer allt fler larmrapporter som handlar om kvinnor som drabbats av hälsoproblem på grund av inopererade bröstimplantat.

Facebooks censur slår mot alla. Foto: Tracey Nearmy/AAP

 

Men de kvinnor som söker efter information om åkommor orsakade av bröstimplantat kan ha problem att hitta den på sociala medier, rapporterar Arizona’s Family. För tredje året i rad har Facebook dolt den största gruppen som upplyser folk om hälsoproblem orsakade av bröstimplantat.

 

Facebook-gruppen ”Breast Implant Illness and Healing by Nicole” nådde över 100,000 medlemmar i slutet av 2019. Men inom loppet av några veckor minskade antalet förfrågningar att gå med i gruppen markant. Den populära Facebook-gruppen kommer inte längre fram som träff om man söker på ”breast implant illness.”

 

Arizona’s Family bad flera personer att hitta gruppen på Facebook. Försöken misslyckades om man inte skrev ut hela namnet på Facebook-gruppen och gjorde sökningen i kategorin ”grupper.” Arizona’s Family uppger att kvinnor som redan är medlemmar i Facebook-gruppen inte har några problem att hitta gruppen – däremot plockas hundratals medlemmar bort dagligen.

 

Tidigare har Facebook begränsat åtkomsten till grupper som fokuserar på frågor som handlar om bröstimplantat. I 2017 stängde Facebook helt sonika av grundaren Nicole Darudas grupp. Först när Arizona’s Family kontaktade Big Tech-jätten för att fråga vad som hänt så öppnades gruppen igen. Ett år senare drabbades flera bröstimplantatgrupper av att det inte gick att få några sökträffar.

Jag tror de är rädda för att allt fler kvinnor samlas som har upplevt skadliga hälsoeffekter från bröstimplantat, säger Nicole Daruda till Arizona’s Family.

Under många år har läkarkåren avfärdat kvinnors hälsoproblem med bröstimplantat som psykosomatiska besvär. Men nu har den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA (Food and Drug Administration, reds. anm.) tagit tag i saken genom att börja utfärda varningar gällande bröstimplantat. Dessutom informerar FDA nu på sin hemsida om de symptom som kvinnor har drabbats av, och att forskare har börjat titta på frågan.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar