Polisen lägger ned utredning om SFI-fusk

Av | 10 maj, 2018

I vintras erkände utbildningsföretaget Thoréngruppen fusk med SFI-undervisningen i Malmö – trots detta lägger polisen i Malmö ner brottsutredningen.

[newsgramNynäshamn 10 maj  2018]

Polisen i Malmö har lagt ner brottsutredningen om misstänkt bedrägeri i undervisningen i svenska för invandrare, SFI, i Malmö. Trots polisens beslut gick kommunen i tisdags vidare och hävde avtalet med utbildningsföretaget Astar. Nu kräver Malmö stad 34 miljoner kronor av utbildningsföretaget. Astars 600 SFI-elever erbjuds undervisning i kommunens regi. Även Hermods hotas med avtalshävning.

I kommunens fortsatta utredning ingår tre andra leverantörer av SFI-undervisning. Från kommunens sida har ingenting ändrats i hur man ser på det inträffade.

Vi står fast både vad gäller Astar och Hermods, att här har det systematiskt och medvetet över lång tid varit så att man på felaktiga grunder har felfakturerat stora belopp, sa Lars Rehnberg, direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen på Malmö stad, till Sveriges Radio, SR.

Trots erkännande från leverantören lägger polisen ner utredning om SFI-fusk i Malmö. Foto: TT/Arkiv

Tidigare har Malmö stad polisanmält utbildningsföretaget Astar – som ingår i Thoréngruppen och Hermods – efter misstankar om att bolaget har fuskat med redovisningen av hur många behöriga lärare man har på SFI-utbildningarna i Malmö. Nu har Malmö stad beslutat att ta över all SFI-undervisning i egen regi från 1 augusti i år. Kommunen söker nu lokaler och lärare för över 1 000 elever.

Vi har planering kring att framförallt rekrytera SFI-lärare men också att säkerställa att vi har lokaler där vi kan bedriva undervisningen i betydligt utökad form, från och med augusti, sa Lars Rehnberg till SR.

När TV4-programmet ”Kalla fakta” i februari i år avslöjade fusk inom den del av SFI-undervisningen i Stockholm som sköts av Astar framkom det att liknande fusk förekom i Malmö. När TV4 Nyheterna skulle ställa frågor om det fanns fog för misstankarna att liknande SFI-fusk förekom i Malmö lade Thoréngruppen – som äger utbildningsföretaget Astar – korten på borden direkt och erkände att man också fuskade i Malmö.

Beslutet att häva avtalet togs efter det att leverantören Astar polisanmäldes i mars i år för bedrägeri – då de skickade in felaktiga personallistor med fler läraranställda än vad de faktiskt har. Enligt Malmö Stad är utbildningsföretaget skyldig kommunen minst 34 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar. Även Hermods har polisanmälts för liknande fusk – här kräver Malmö stad tillbaka minst 4,7 miljoner kronor enligt Lärarnas tidning.

Efter det att Polisen i Malmö gått igenom omkring 1500 dokument landade man i slutsatsen att ingen ansvarig inom de utpekade utbildningsföretagen kan misstänkas för brott. Förundersökningen lades därför ner 26 april.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar