Trump utlyser nationellt nödläge i USA – för att få loss pengar till muren mot Mexiko

Av | 15 februari, 2019

USAs president Donald Trump tänker utlysa nationellt nödläge eftersom kongressen inte kommer ge honom de pengar han begärt för att bygga muren mot Mexiko. Trumps beslut innebär att 2,7 miljarder dollar, i den budget som kongressen godkände förra året, kan omdirigeras till förstärkt gränsskydd vid den södra gränsen.

newsgram | Nynäshamn 15 februari 2019 Vita huset meddelade på torsdagen att president Donald Trump kommer skriva under ett förslag till budget som ger pengar till gränsskydd i utbyte mot att han slipper stänga ner den amerikanska statsapparaten en andra gång – samtidigt kommer Trump utlysa nationellt nödläge i USA i ett försök att garantera finansieringen av hans utlovade mur längs den amerikansk-mexikanska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det förslag till budget som president Donald Trump tänker skriva under inkluderar 1,37 miljarder dollar i nya pengar för att bygga ett 88,5 km långt nytt fysiskt gränsskydd – ett belopp som kongressen godkände för förstärkt gränsskydd vid vissa delar av den södra gränsen redan förra året.

USAs president Donald Trump ett steg närmare infria vallöftet att bygga muren mot Mexiko. Några Trumpanhängare håller upp ”Build that Wall”-skyltar på ett kampanjmöte i Tampa, Florida, i februari 2016. Foto: Joe Raedle/Getty Images

Enligt Vita husets presstaleskvinna Sarah Sanders tänker president Donald Trump utlysa nationellt nödläge för att slippa en strid med politiker i kongressen. Någonting som kan dra ut på tiden. Tidigare har Trump-administrationen antytt att presidenten kan använda nationellt nödläge för att omdirigera medel i statsbudgeten till att finansiera muren – pengar som kongressen har beslutat ska gå till andra ändamål.

President Trump kommer skriva under regeringens budget, och som han har sagt förut, han kommer också vidta andra exekutiva åtgärder, vilka inkluderar nationellt nödläge, för att säkerställa att vi stoppar den nationella säkerhets- och humanitära krisen vid gränsen, sa Sarah Sanders.

Mitch McConnell senatens majoritetsledare och republikan, sa att han tänker stödja president Donald Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge. Nancy Pelosi, representanthusets talman och demokrat, säger på en presskonferens att hon kan vidta juridiska åtgärder om Trump skulle utlysa nationellt nödläge. Men det är inte säkert.

Det är en möjlighet och vi ska se över våra möjligheter. Men det är viktigt att notera när presidenten utlyser nödläget att det som händer på gränsen inte är ett nödläge – det är en humanitär utmaning, sa Nancy Pelosi.

 

Kongressen har stått i vägen för att president Donald Trump ska kunna uppfylla vallöftet från 2016 om att bygga en mur mot Mexiko. I det förslag som förhandlats fram mellan demokrater och republikaner får Trump inte de 5,7 miljarder dollar som han begärt av kongressen. I stället får han nöja sig med 1,37 miljarder dollar för att bygga muren mot Mexiko – pengar som endast räcker till förstärkt gränsskydd vid vissa delar av den södra gränsen.  Enligt Reuters har Vita huset dock identifierat 2,7 miljarder dollar, medel som kongressen tidigare godkänt, som nu kan omdirigeras för att bygga fysiskt gränsskydd som del av det nationella nödläget i USA.

 

Experter har tidigare uttryckt farhågor att en amerikansk-ledd militär intervention i krisen i Venezuela skulle kunna eskalera till ett nytt Syrien. I ett sådant scenario skulle USA kunna drabbas av massiva människoströmmar likt Europa sedan 2011. President Donald Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge för att förstärka gränsskyddet längs den södra gränsen kan vara det som räddar USA från ett europeiskt öde.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer: Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar