Folketingsvalet 2019: Mette Frederiksen satsar på en socialdemokratisk enpartiregering

Av | 6 juni, 2019

Lars Løkke Rasmussen meddelade drottning Margrethe på torsdagsförmiddagen att han avgår som Danmarks statsminister efter valnederlaget i onsdags. Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen kommer nu inleda en drottningrunda för att bilda ny regering – hennes mål är en socialdemokratisk enpartiregering.

newsgram | Nynäshamn 6 juni 2019

| DANSK POLITIK | Efter ett möte på torsdagsförmiddagen med drottning Margrethe har Lars Løkke Rasmussen, Venstre, meddelat henne att han avgår som Danmarks statsminister efter valförlusten på onsdagen, rapporterar DR. Han har begärt en så kallad ”drottningrunda” – det är en motsvarighet till talmansrunda i Sverige.

Jag har rådgivit drottningen att be Mette Frederiksen vara kunglig undersökare för att bilda en regering. Det rådet har drottningen följt, sa Lars Løkke Rasmussen på slottsplatsen utanför det kungliga palatset Amelienborg.

Anledningen till att socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen får uppdraget av drottningen att bilda ny regering beror på att hon leder det största partiet i Folketinget – nu ska hon undersöka om hon kan få en parlamentarisk majoritet bakom sig.

Maktskifte i Christiansborg – ”Borgen” – efter onsdagens folketingsval i Danmark. Foto: Heidi Hakala/SPT

 

I folketingsvalet gick Venstre, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige och Socialdemokraterna fram medan Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet och Enhedslisten tappade mandat. Varken Stram Kurs eller Kristdemokraterna nådde hela vägen fram till ”Borgen.”

Mette Frederiksen inleder sonderingen med de andra partierna klockan 9 på fredagen. Hon kommer inkalla partierna till möte i turordning utifrån hur många röster de fick i folketingsvalet i onsdags. Hon strävar efter en socialdemokratisk enpartiregering.

Det skulle vara den mest manöverdugliga regering, Danmark kan få, sa hon.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar