Politiker uppmanade invandringskritiska tyskar lämna landet – hittades skjuten i huvudet i helgen

Av | 5 juni, 2019

Den lokale CDU-politikern Walter Lübcke hittades skjuten i huvudet i sitt hem på söndagen. Mitt under brinnande flyktingkris 2015 uppmanade han invandringskritiska tyskar lämna landet om de inte gillade Angela Merkels  ”de öppna gränsernas politik.”

newsgram | Nynäshamn 5 juni 2019

| TYSKLAND | En lokalpolitiker från Angela Merkels parti hittades död med ett skottsår i huvudet uppger tysk polis på måndagen. Polisen utesluter självmord och utreder mord eftersom inget vapen hittades på platsen där mannen påträffades livlös.

Vi letar efter en gärningsperson, sa chefsåklagaren Horst Streiff.

Walter Lübcke hittades en halvtimme efter midnatt på söndagen på terrassen i sitt hem. Han hade skjutits på nära håll med en pistol. Lübcke har en bakgrund i det kristdemokratiska partiet CDU och var regeringspresident i Kassel, som är en region i den tyska delstaten Hessen.

I sociala medier spekuleras det om gärningspersonen kan vara anhörig till någon av alla brottsoffer som fått betala priset för Lübckes flyktingvurmande. En sökning på CDU-politikerns namn genererar sökträffar i media i Danmark, Norge, Storbritannien och Tyskland. Någon annan menar att tystnaden i svensk media kan bero på att ”dom (journalister, reds. anm) börjar bli jävligt rädda för vad dom har ställt till med,[…].”

Polisens avspärrningar utanför Walter Lübckes bostad. Foto: REUTERS / Ralph Orlowski

 

Under flyktingkrisen 2015 stod den 65-årige CDU-politikern på barrikaderna och försvarade Angela Merkels beslut att inte stänga landets gränser. När den invandringskritiska proteströrelsen Pegida höll ett möte skrev Lübcke: ”Du måste stå upp för dina värderingar. Om du inte delar de här värderingarna, är det fritt fram för var och en att lämna landet, om de inte håller med om det.”

 

Under 2015 sökte 1,1 miljon personer asyl i Tyskland – totalt kom omkring fem gånger så många asylsökande som under 2014. Enligt Sabine Thurau, som leder den kriminaltekniska förundersökningsgruppen hos polisen i Hessen, finns det inga tecken på samband mellan dessa kommentarer och lokalpolitikerns död.

En tjugo man stark polisgrupp söker nu ett möjligt motiv och en misstänkt gärningsperson.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar