Förre MI6-agenten Steele ska utfrågas av amerikanska utredare

Av | 4 juni, 2019

Den förre brittiske spionen Christopher Steele har gått med på att träffa utredare från det amerikanska justitiedepartementet. De ska diskutera hans relation med FBI och hans roll för att sammanställa Steele-dossiern, som innehöll ett flertal fabricerade påståenden om Donald Trump.

newsgram | Nynäshamn 4 juni 2019

| FIVE EYES | Den förre brittiske MI6-agenten Christopher Steele har slutit en överenskommelse om att träffa amerikanska företrädare för att diskutera hans relation med FBI, och den numera ökända dossiern med ogrundade anklagelser mot Donald Trump, vilken han sammanställde på uppdrag av Clintonkampanjen och demokraterna (DNC). Mötet är tänkt att äga rum i London inom ett par veckors tid.

Christopher Steele – mannen bakom den kontroversiella Steele-dossiern ska träffa utredare från det amerikanska justitiedepartementet. Foto: Victoria Jones/PA via AP

 

Den 54-årige Steele har gått med på att träffa utredare från justitiedepartementets internutredare Michael Horowitzs stab, skriver ZeroHedge. Nyheten är en 180-gradig sväng jämfört med Steeles tidigare vägran att ha något med amerikanska myndigheter att göra.

Christopher Steele, som tidigare har varit Rysslandspecialist på MI6 i mer än två decennier, har arbetat som informatör åt FBI sedan 2010. Han kommer ha en amerikansk advokat vid sin sida om processen med intervjun fortskrider som planerat, och han kommer endast tala om hans förehavanden med amerikansk underrättelsetjänst. Steele har begärt att USA får ett godkännande från Storbritannien.

Såvitt som vi känner till, har det inte gjorts någon framställan till HMG (Hennes Majestäts Regering) i den här frågan. Varje beslut att samarbeta är upp till Steele eftersom det här rör sig om frågor som har uppstått många år efter det att han slutade arbeta för den brittiska regeringen, säger en högt uppsatt källa till The Times of London.

I hans tvivelaktiga dossier hävdade Christopher Steele att Trumpkampanjen var en del av en ”välutvecklad komplott” med den ryska regeringen i ett försök att påverka valutgången i presidentvalet 2016. Steele-rapporten innehöll 17 promemorior (PM) – varav några förlitade sig på Kreml-källor.

 

 

Steele kom bland annat med fabricerade påståenden om att Kreml försökt utpressa Trump med hjälp av en video på honom där han bad några prostituerade kvinnor att urinera på en säng som använts av den tidigare presidenten Barack Obama.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar