Snart dags för FISA Declass – då varnar Obama för falska videos

Av | 4 juni, 2019

Nu går USAs tidigare president Barack Obama ut offentligt och varnar för att det finns fejkade videofilmer på honom. Samtidigt menar Trump-anhängare att FISA-dokumenten kan innehålla filmade bevis – material som kan användas mot alla som varit inblandade i statskuppsförsöket mot president Donald Trump.

newsgram | Nynäshamn 4 juni 2019

| USA | Fortfarande spökar minnena av Russian Collusion hos makthavare i Washington DC. Många förbrukade nämligen sin trovärdighet genom att hoppa på det tåget utan att tänka sig för ordentligt. Därför är det inte underligt att journalister och politiker befarar det värsta när justitieminister William Barr är färdig med sin undersökning huruvida FBI och justitiedepartementet (DoJ) spionerade på Trumpkampanjen i 2016 eller ej.

Några menar att filmade bevis kan komma att användas som bevisföring mot personer som har varit inblandade i statskuppsförsöket mot USAs president Donald Trump.

Kuppmakare? USAs tidigare president Barack Obama medverkade som talare på ett event i Ottawa i fredags som arrangerades av tankesmedjan Canada 2020. Photograph courtesy of Canada 2020

 

I fredags höll Obama ett tal inför en kanadensisk publik att han sett fejkade videos som liknar honom där artificiell intelligens (AI) används för att efterlikna hans röst och kroppsrörelser.

Folk kan duplikera mig tala och säga vadsomhelst. Och det låter som mig och det ser verkligen ut som att jag säger det – och det är en total fabrikation, sa Barack Obama.

Han talar om ”Deepfake”-teknologin som använder maskininlärningsalgoritmer för att analysera video- och ljudinspelningsarkiv för att därefter skapa verklighetstrogna imitationer. På sociala medier har det under en längre tid cirkulerat rykten om att det förekommer flera avslöjande filmer på Obama, Hillary och andra i olämpliga situationer.

Videos som man nu verkar bortförklara genom att påstå att filmerna är manipulerade. Problemet för Obama är att analytiker på myndigheter som NSA (National Security Agency) kan använda AI för att avgöra vilka videos som är falska eller riktiga.

 

I Ottawa talade Barack Obama om att den mänskliga hjärnan inte har anpassat sig tillräckligt snabbt för att behandla all information som finns tillgänglig på olika plattformar. Därför kan folk inte se skillnad på en riktig video eller en fejkad video. Enligt honom kommer AI bara göra allt värre. Särskilt för demokratier.

Marknadsplatsen för idéer som är grunden för vår demokrati har svårigheter att fungera om vi inte har någon gemensam hållning för vad som är sant och sådant som inte är det, sa Barack Obama.

Han påpekar att dagens splittrade medieutbud skiljer sig åt från det som han hade tillgång till som barn. Folks preferenser då berodde på vilken nyhetsförmedlare som man föredrog.

Du hade tre nätverk. Men de förmedlade samma historia. Det fanns liknande bekräftelseregler för hur du kom fram till vad som var sant och vad som inte var det, sa Barack Obama.

Traditionellt sett har corporate media – så kallad fri press – varit den viktigaste nyhetskällan för flertalet. De planterade narrativ i det kollektiva medvetandet som i sin tur blev den gängse världsbilden. Men internet har slagit undan benen för de stora tidningshusen. Numera hämtar unga läsare nyheter direkt från Facebook eller altmedia-aktörer såsom Infowars, ZeroHedge och Breitbart och väljer bort gamla nyhetsjättar såsom CNN. De har blivit symboler för Fake News.

 

Efter Donald Trumps seger över Hillary Clinton i presidentvalet i november 2016 har corporate media bedrivit en synkroniserad kampanj över hela världen för att plantera narrativet att Trump i det närmaste var att likna vid en rysk spion i Vita huset. En stor del av nyhetsrapporteringen bygger på den fejkade Steele-dossiern. I korthet kan man säga att William Barrs granskning är en utredning om Robert Muellers utredning om Rysslandspåret.

Russian Collusion, eller Rysslandspåret, har visat sig vara en avledningsmanöver för att ingen skulle upptäcka vad Barack Obama och Hillary Clinton hittat på. I 2016 hade bland andra Barack Obama, James Comey, John Brennan, Susan Rice och Loretta Lynch ett möte i Vita huset för att diskutera hur man kunde få bort en president. Långt innan FISA-fullmakterna hade man spionerat på Trump. Den kontroversiella Steele-dossiern kom in i bilden för att täcka upp det spionage som redan hade gjorts utan några fullmakter. Rudy Giuliano tror att tre-fem tjänstemän vid Obama-administrationen kommer hamna i fängelse på grund av deras inblandning i statskuppsförsöket mot president Donald Trump.

”We have the source”

Men Muellers rapport sade inte någonting om förekomsten av falska anklagelser mot Trump. Däremot sade den att bevisen på samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland ”inte var tillräckliga för att gå vidare till åtal.” Utredarna kunde inte få en tillräckligt klar bild över några relevanta personers förehavanden.

Vi vet nu att han blev falskt anklagad. Vi måste sluta använda den straffrättsliga processen som ett politiskt vapen, sa William Barr när han vittnade inför senatens juridiska utskott om Rysslandsutredningen i början av maj.

I efterhand har det framkommit att Robert Muellers stab raderade 19,000 textmeddelanden mellan Lisa Page och Peter Strzok. Hillary Clinton gjorde ungefär samma sak när hon raderade 31,830 mejl genom att slå sönder två gamla BlackBerry-telefoner med en hammare och använda ett BleachBit-program för att radera gamla filer i mejlservern som stod undangömd på hennes toalett i den privata bostaden.

 

Alla försök att sopa igen spåren kan vara helt förgäves. Visselblåsaren Edward Snowden avslöjade för några år sedan att NSA massövervakade det amerikanska folket elektroniskt. Det innebär att mejlkonversationer, telefonsamtal, videofilmer och andra slags digitala fotavtryck kan finnas sparat hos dem.

 

När justitieminister William Barr intervjuades av Fox News för några dagar sedan kunde han inte helt och hållet avfärda president Donald Trumps misstankar om landsförräderi. På en direkt fråga om personer i den tidigare presidenten Barack Obamas administration gjort sig skyldiga till landsförräderi svarade han.

Inte juridiskt sett. Ibland kan människor övertyga sig själva om att vad de gör tjänar ett högre syfte och är till för det bättre. De inser inte att det de gör i verkligheten är antietiskt mot det demokratiska system som vi har, sa William Barr.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar