Fortsatta kravaller i Katalonien

Av | 17 oktober, 2019

Trots uppmaningar om lugn från separatistledare så urartade onsdagens demonstrationer i Katalonien till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Spaniens högsta domstol dömde flera katalanska ledare till hårda fängelsestraff tidigare i veckan.

newsgram | Nynäshamn den 17 oktober 2019

| SEPARATISM | Missnöjet jäser i Katalonien sedan Spaniens högsta domstol dömde nio separatistledare till totalt 100 års fängelsestraff i måndags, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. De tidigare separatistledarna dömdes till mellan 9 och 13 års fängelse för uppvigling till brott eftersom dom varit inblandade i Kataloniens försök att bryta sig ur Spanien 2017. Nu ökar separatisterna trycket i sin protestkampanj mot fängelsestraffen – detta för att höja temperaturen i spansk inrikespolitik inför det stundande nyvalet som äger rum nästa månad.

För tredje kvällen i rad protesterade katalaner mot högsta domstolens beslut att döma flera separatistledare till hårda fängelsestraff för deras inblandning i Kataloniens folkomröstning om självständighet 2017. Foto © Twitter

 

Katalanska separatister vill använda gatuprotesterna för att pressa centralmakten i Madrid att ge efter för påtryckningar. Det uppger en person som var inblandad i att bestämma vilken strategi valkartellen Tillsammans för Katalonien (Junts per Catalunya, reds. anm.) skulle använda sig av. Men scener från kravallerna i Barcelona avslöjar att strategin inte fungerar i praktiken. En amatörfilm visar exempelvis hur en man och ett litet barn tvingas fly på grund av att separatister satt deras hus i lågor.

 

 

De katalanska separatisterna har fått stöd från vänsterhåll – men inte från nationalister i andra länder. Detta förvånar många. En välkänd Flashback-profil förklarar hur detta hänger ihop.

Om man gillar vänstervriden socialistisk identitetspolitik med anarkistiska rötter stöder man Katalonien. Om man inte gör det stöder man Spanien.

 

Katalonien var den region som stod emot Franco som mest under det spanska inbördeskriget.

 

Johqnni – Flashback den 17 oktober 2019

En annan flashbackare förklarar dock att partier (sionistiska, reds. anm.) i andra länder stöttar den katalanska självständighetsrörelsen exempelvis flamländska Vlaams Belang (tidigare Vlaams Blok, reds. anm.) och italienska Lega Nord.

De finns på båda sidorna, men många av de nationella partierna i övriga stödjer Katalanerna, tex Vlams bloc, Lega Nord.

 

Båda sidorna har allt från Nazister, liberaler, Fascister, konservativa, kommunister, socialister.

 

Däremot hittar du inte många anarkister, de vill absolut inte ha en Katalansk stat. Och anarkister finns det många här. Tex Ställer sig inte CNT bakom fredagens strejk.

 

TheBuster – Flashback den 17 oktober 2019

Efter högsta domstolens fällande domar utbröt oroligheter i måndags i runt om i Katalonien. Dessa har fortsatt i oförminskad takt under veckan. Sent på onsdagen drabbade separatister och polis samman i Barcelona och flera andra städer runt om i Katalonien. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, socialisterna, kräver nu att Kataloniens regionpresident Quim Torra fördömer våldet. Han får stöd från en regeringsmedlem.

Konflikterna måste lösas genom dialog inom ramen för konstitutionen, sa Joseph Borrell, tillförordnad utrikesminister, på tisdagen.

Enligt Bloomberg kan Torras och separatistledarnas öppna stöd för demonstrationerna vara riskabelt. Den katalanska gräsrotsrörelsen för självständighet är viktig för att påverka beslutsfattarna i Madrid – men separatisterna kan tappa stöd internationellt om demonstrationerna, som är tänkta att vara fredliga, urartar till våldsamma sammandrabbningar. Då får Sánchez en förevändning för att slå tillbaka hårdare.

 

Från fängelset skrev Kataloniens tidigare vice-president Oriol Junqueras på Twitter att han ger sitt fulla stöd till demonstrationerna, men att våldet inte representerar den katalanska självständighetsrörelsen. Junqueras fick det längsta fängelsestraffet – 13 års fängelse, uppger svenska Yle.

Nyval i Spanien kommer hållas den 10 november.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar