Storbritannien och EU överens om brexit

Av | 17 oktober, 2019

Ledarna för Storbritannien och EU har kommit överens om ett brexitavtal. Först måste det brittiska parlamentet och EU-parlamentet godkänna uppgörelsen – detta för att Storbritannien ska kunna lämna EU den 31 oktober.

newsgram | Nynäshamn den 17 oktober 2019

| BREXITAVTALET | Storbritannien och EU meddelade på torsdagen att båda parter har enats om ett brexitavtal. Storbritannien lämnar Europeiska Unionen (EU) den 31 oktober.

Boris Johnson och Jean-Claude Juncker. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP VIA GETTY IMAGES

 

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll en gemensam presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Avtalet handlar inte om oss, det handlar om människor och fred. Jag ser fram emot fortsatta samtal med Boris Johnson, sa Jean-Claude Juncker.

Boris Johnson menar att avtalet bra för alla parter.

Det är ett bra avtal både för EU och Storbritannien. För oss i Storbritannien innebär det en riktig brexit och att vi lämnar EU helt och hållet den 31 oktober, sa han.

De övriga 27 medlemsländerna kommer nu få ta del av det 64 sidor långa avtalet, uppger SVT Nyheter. I ett uttalande uppmanar Jean-Claude Juncker ledarna för EUs medlemsländer att godkänna avtalet.

 

Boris Johnson skriver på Twitter att det brittiska parlamentet bör klubba igenom brexit oå lördag för att därefter fokusera på andra frågor som är brännande heta.

 

Först måste överenskommelsen dock godkännas av både det brittiska parlamentet och EU-parlamentet. Det brittiska parlamentet samlas redan på lördag för att rösta igenom brexitöverenskommelsen. Det hänger på några enstaka parlamentarikers röster om avtalet kan klubbas igenom eller ej. Om inte blir det en så kallad hård brexit. Då träder WTO-avtalen ikraft istället.

Då är vi dessvärre tillbaka på ett oordnat utträde. Det ser väldigt jämnt ut i det brittiska parlamentet så det är ovisst vad som kommer ske där på lördag, sa statsminister Stefan Löfvén, S, till SVT Nyheter.

I nuläget är det oklart hur nordirländska DUP ställer sig till brexitavtalet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar