Fransk-tyskt molnprojekt ska tävla med Amazon och Microsoft

Av | 29 oktober, 2019

Frankrikes och Tysklands finansministrar presenterade på tisdagen planerna på ett europeiskt molnprojekt som kan ta upp konkurrensen med amerikanska och kinesiska IT-jättar. Syftet med det fransk-tyska projektet är att förhindra att europeiska företagshemligheter hamnar i orätta händer.

newsgram | Nynäshamn den 29 oktober 2019

| KORPORATIVISM | Frankrikes och Tysklands finansministrar tillkännagav på tisdagen att de båda länderna kommer öka ansträngningarna för att få fram inhemska konkurrenter till Amazon och Microsoft inom området molntjänster, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta för att förhindra att europeisk data lagras i USA och Kina.

Peter Altmeier och Bruno Le Maire. Bilden är från en presskonferens i juli i Paris 2018. Foto: ERIC PIERMONT/AFP

 

De två regeringarna meddelade att man kommer hålla en workshop innan ultimo november. Syftet är att lägga fram förslag till en ”europeisk datainfrastruktur” i början av 2020. Amazon, Microsoft och det Alfabetägda bolaget Google dominerar affärsområdet datalagring internationellt med en sammanlagd marknadsandel på mer än 50 procent, enligt marknadsundersökningar. I vassen lurar dessutom det kinesiska bolaget Alibaba som vill in på den europeiska marknaden.

 

De amerikanska bolagens starka ställning på världsmarknaden väcker nu oro i Europa. I USA har techgiganterna lukrativa kontrakt med det militärindustriella komplexet. Till exempel har Amazons molndivision ett kontrakt på 600 miljoner dollar med CIA – medan Microsoft kammade hem ett Pentagonkontrakt värt motsvarande 10 miljarder dollar i fredags. Nu vill Frankrike och Tyskland samarbeta för att stärka europeiska aktörer.

Vi vill etablera en säker och suverän europeisk datainfrastruktur som inkluderar datalager, datapooling och data interoperability, sa Bruno Le Maire, Frankrikes finansminister.

Hans tyska kollega Peter Altmeier sa att det finns ett behov av att ”återfå vår digitala suveränitet.” Men Amazon tror inte att det fransk-tyska molnprojektet kan skalas upp tillräckligt i storlek för att kunna konkurrera med globala aktörer.

Vi tror att idén på ett ”nationellt” moln är intressant i teorin, men i verkligheten tar det bort alla fördelarna med molntjänster, förklarade en talesperson för Amazons molndivision, i ett mejlsvar till nyhetsbyrån Bloomberg.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar