Microsoft vann Pentagons upphandling av molntjänster

Av | 27 oktober, 2019

IT-jätten Microsoft slog ut konkurrenten Amazon i Pentagons upphandling av molntjänster. Jedi-kontraktet är värt omkring 10 miljarder dollar och sträcker sig över en 10-årsperiod.

newsgram | Nynäshamn den 27 oktober 2019

| TECH TITANS | USAs försvarsdepartement (DOD) meddelade i fredags att Microsoft vunnit Pentagons upphandling av molntjänster, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Pentagons megaaffär är värd omkring 10 miljarder dollar – i budgivningen slog Microsoft ut konkurrenten Amazon. Molntjänsterna är tänkta att användas av soldater ute på fält.

Den nationella försvarsstrategin föreskriver att vi måste förbättra hastigheten och effektiviteten med vilken vi utvecklar och sprider moderniserad teknisk förmåga till våra kvinnor och män i uniform, säger Dana Deasy, Chief Information Officer på DOD, i ett skriftligt uttalande.

Jedi-kontraktet (förkortning för Joint Enterprise Defence Infrastructure Cloud, reds. anm.) är en del av en bredare digital modernisering av Pentagon för att göra det mer tekniskt smidigt för personal ute på fältet. Ett specifikt mål för Jedi handlar om att ge amerikansk militär bättre tillgång till data och moln från slagfält och andra platser.

USAs försvarsdepartement har sitt säte i Pentagon – byggnaden ligger i Arlington, Virginia. Foto: TT / REUTERS / Yuri Gripas

 

Även om Pentagon skryter om att ha världens starkaste militära styrka ska IT-systemen vara bristfälliga uppger många anställda. De har klagat över att behöva arbeta med föråldrade datorsystem som gör att dom inte kan komma åt filer eller dela information lika snabbt som de skulle kunna göra i den privata sektorn.

Om jag är en soldat ute i krig, vill jag ha så mycket information som du kan ge mig, förklarade Jack Shanahan, chef för Joint Artificial Intelligence-center, för några journalister i augusti när han beskrev vikten av Jedi-kontraktet.

Upphandlingen har kantats av konflikter. I augusti sa USAs president Donald Trump att hans administration skulle granska Amazons offert efter klagomål från andra företag. Till exempel uttryckte Oracle oro för att det hade kommit fram att en tidigare Amazon-medarbetare arbetat med projektet på DOD – men självmant lämnat försvarsdepartementet för att återvända till Amazon Web Services.

 

När Pentagon tillkännagav att Microsoft vunnit upphandlingen av Jedi-kontraktet betonade man att arbetet för att ta fram en leverantör skötts på ett rättvist och lagligt sätt. Förutom Microsoft och Amazon deltog Oracle och IBM i Jedi-upphandlingen. Under de senaste två åren har Pentagon upphandlat 10 olika molnkontrakt till ett värde motsvarande 11 miljarder dollar.

När vi fortsätter att genomföra DOD Cloud Strategy planeras ytterligare kontrakt för både molntjänster och kompletterande migrations- och integrationslösningar som är nödvändiga för att uppnå effektiv flytt till molnet.

 

USAs försvarsdepartement – pressmeddelande den 25 oktober 2019

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar