Fyra män döms till döden för morden på Louisa och Maren

Av | 31 oktober, 2019

Två skandinaviska turister mördades i Marocko i slutet av förra året. Nu har en domstol fastställt straffen för dubbelmordet på 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen och 28-åriga Maren Ueland. Totalt åtalades 24 män – fyra av männen döms nu till döden, medan de övriga får fängelsestraff mellan 5 och 30 år.

newsgram | Nynäshamn den 31 oktober 2019

| ATLASBERGEN | En marockansk domstol har fastställt domarna för tre män som mördade två skandinaviska kvinnor under deras semester i Atlasbergen i december förra året, rapporterar danska DR. Männen dömdes till döden. Ytterligare en annan person döms till döden – det rör sig om en man som i en lägre rättsinstans dömts till livstids fängelse. Han ska ha lämnat platsen innan kvinnorna mördades.

Maren Uelands och Louisa Vesterager Jespersens minne hedrades framför Köpenhamns rådhus. Foto: Mads Claus Rasmussen

 

Männen har bett om att få dö uppger norska NRK. Enligt målsägarbiträdet för Louisa Vesterager Jespersen ska en av männen ha sagt att de hoppades på att dödsstraffet verkställs.

De sa att de inte ville ha en dom som inte verkställs, säger Khaled Fatasoui.

Dubbelmordet på danskan Louisa Vesterager Jespersen, 24, och norskan Maren Ueland, 28, spelades in på en video som fick stor spridning på sociala medier. Kvinnorna mördades med en kniv och halshöggs därefter, skriver DR. I filmen ska mördarna ha uttryckt trohet till terroristorganisationen Islamiska staten, IS. Därefter ska en av männen ha bytt åsikt.

När jag arresterades visade polisen mig den andra sidan av IS. Om jag ska vara ärlig är jag fortsatt förvirrad. Jag vet inte om jag fortfarande är anhängare av IS. Allt jag vet är att jag ångrar att jag dödade de två turisterna, sa en av de dömda under rättegången, enligt VG.

Totalt åtalades 24 män för inblandning i den bestialiska avrättningen av Louisa Vesterager Jespersen och Maren Ueland. I juli dömdes 20 av de åtalade männen till fängelsestraff mellan 5 och 30 år. En av de åtalade männen i den här gruppen ska ha fått sitt fängelsestraff skärpt till sju år.

 

Enligt DR är det osäkert om dödsdomarna kommer verkställas eftersom Marocko inte har avrättat någon sedan 1993.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar