Två republikaner slår larm: ”Visselblåsaren Philip Haney mördades”

Av | 10 mars, 2020

DHS-visselblåsaren Philip Haney hittades död med en skottskada i ett friluftsområde i norra Kalifornien i februari. Nu slår republikanerna Louie Gohmert och Steve King larm – de menar att Haney mördades på grund av att han avslöjat korruption under Barack Obamas tid i Vita huset.

newsgram | Nynäshamn den 10 mars 2020

| ARVET EFTER BARACK OBAMA | Från en tillvaro som anonym byråkrat som arbetade med inhemska säkerhetspolitiska frågor på DHS (Department of Homeland Security, reds. anm.) blev Philip Haney känd som en visselblåsare under Obama-administrationens tid i Vita huset. Detta efter att ha vittnat inför senatens rättsutskott i juni 2016. Haney avslöjade då att han tvingats radera handlingar med känsliga uppgifter om personer som haft kontakt med islamistisk terrorism.

Visselblåsaren Philip Haney arbetade på DHS. Foto: © Provided by FOX News

Philip Haney hittades död med en skottskada i ett friluftsområde i staden Plymoth öster om Sacramento, norra Kalifornien, fredagen den 21 februari – polisen gick genast ut med ett uttalande att han begått självmord. Men republikanerna Louie Gohmert, Texas, och Steve King, Iowa, tror inte på polisens officiella version om deras väns hastiga bortgång.

 

I sina anföranden i representanthuset den 28 februari förklarade Gohmert och King att vännen bragts om livet, skriver the Blaze. Ingen av dem tror på uppgiften att Philip Haney ska ha tagit livet av sig.

Jag står här på golvet och säger, fru Talman, att jag inte tror att Phil Haney begick självmord. Jag förväntar mig att vi kommer få en grundlig utredning. De indicier som jag sett pekar på att han mördades, sa Steve King.

Han fortsatte och sa att Philip Haney ofta sagt till honom att han aldrig skulle begå självmord och tillade att han var en god vän till Haney. Även Louie Gohmert berättade att han var en god vän med Philip Haney, så pass goda vänner att han och visselblåsaren från DHS ingått en ”ömsesidig pakt”.

Jag var orolig för hans säkerhet, med all den information han kände till och folk som kunde hamna i trubbel. Vi hade en ömsesidig pakt. Den sa: ”Om någon av oss begår självmord, då ska den andre se till att sanningen kommer ut”, sa Louie Gohmert.

De förklarade att Haney alltid bar en USB-sticka runt halsen. Den innehöll en samling mycket känsliga dokument rörande anklagelser om att regeringen kunde ha förhindrat inhemska terrorattacker utförda av islamistiska extremister. Det är oklart vad som har hänt med USB-stickan.

 

Philip Haney försvann från sin bostad den 19 februari. Polisen avslöjade två dagar senare – den 21 februari – att han hittats död i ett friluftsområde i staden Plymoth öster om Sacramento i norra Kalifornien.

 

Inledningsvis uppgav polisen att Haney dött på grund av en självförvållad skottskada. Därefter har polisen tagit tillbaka sitt uttalande och förklarat att man inlett en utredning för att fastställa den exakta orsaken till visselblåsarens död.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar