Google vägrar betala länkskatt till franska mediehus

Av | 27 september, 2019

I flera år har Europas största mediehus bedrivit omfattande lobbyverksamhet i Bryssel för att få till stånd en EU-lagändring som skulle göra det möjligt för dem att få del av Googles och Facebooks reklamintäkter. Nu meddelar Google att man inte tänker betala någon länkskatt till franska mediehus.

newsgram | Nynäshamn 27 september 2019

| DIGITALA AFFÄRER | Google tänker inte betala några pengar till mediehus i Frankrike för att man visar deras material som sökresultat – istället tänker Big Tech-giganten ändra sättet för hur artiklarna visas i sökresultat sa en hög chef på Google på onsdagen, rapporterar POLITICO Europe. Nu ser det ut som att fransk tidningar inte alls kommer få några intäkter via en så kallad ”länklicens” när Google visar deras artiklar som sökträff i enlighet med EUs nya upphovsrättslagstiftning.

Google tänker inte betala någon länkskatt till franska mediehus. Foto: Education Images/UIG via Getty Images

 

Frankrike var först ut på banan med att implementera den nya EU-lagen. Det omstridda EUs upphovsrättsdirektivs artikel 15 – tidigare artikel 11 – gör det möjligt för mediehus att ta betalt av sociala medieföretag, som Google och Facebook, när dessa visar material online.

Vi accepterar inte några pengar från någon för att bli inkluderad i sökresultaten. Vi säljer annonser, inte sökresultat, och alla annonser på Google är tydligt markerade, sa Richard Gingras, Vice President for News på Google, i en bloggpost.

Han fortsätter.

Det är också därför som vi inte betalar media när folk klickar på deras länkar i ett sökresultat.

Frankrikes kulturminister Franck Riester menar att Googles uttalande är ”oacceptabelt” eftersom ”direktivet bygger på att fler ska betala för det skapade värdet.” Samhällsdebattören Emanuel Karlstens skriver på sin blogg att Frankrikes kulturminister kommer ”att samla sina kollegor för att komma tillrätta med Googles inställning.”

IT-jättens överraskande beslut har inte passerat obemärkt förbi på sociala medier i Sverige.

Genom lag så ska Google inte bara tvingas lyfta fram gammelmedia utan de ska dessutom betala för det.

asuna – Flashback 25 september 2019

En annan användare skriver.

Fantastiskt kul att läsa om Googles svar på den nya länkskatten. Så mycket tid och pengar som gammelmedia la ner för att lobba för lagen. Och nu har de skjutit sig själva i foten =)

 

”Google meddelar att mediebolag aktivt kan godkänna att Google fortsätter att visa deras nyheter i sökresultaten – men givetvis utan att Google betalar mediebolagen.”

 

In your Face Bonnier och Schibstedt!

blueberrycake – Flashback 25 september 2019

Än så länge är Frankrike det enda land som har införlivat EUs reformerade upphovsrättsdirektiv till en nationell lag. Den kommer träda i kraft i oktober.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar