Oktoberfesten har dragit igång i München

Av | 23 september, 2019

I helgen invigdes Oktoberfesten av borgmästaren i München. Det är en av de största folkfesterna i världen – arrangörerna räknar med att omkring 6 miljoner gäster kommer dricka miljontals litrar öl under årets festligheter.

newsgram | Nynäshamn 23 september 2019

| ETNONATIONALISM | När portarna till årets Oktoberfest i München öppnades i lördags rusade tiotusentals människor in på området, rapporterar den tyska tidningen Deutsche Welle. De ville vara först på plats för att kunna säkra plats vid de bord som inte var reserverade i förväg. Oktoberfesten pågår under sexton dagar på en plats som en gång i tiden var en äng.

 

Oktoberfestens historia går tillbaka till den 12 oktober 1810 – då gifte sig den bayerske kronprinsen Ludwig med prinsessan Therese von Sachsen-Hildburghausen. Fem dagar senare firade paret giftermålet med en offentlig hästkapplöpning på en äng. Sedan dess firar man Oktoberfesten på en plats som kallas för Theresienwiese. Detta för att hedra bruden. I folkmun kallas platsen kort och gott för die Wiesn.

Firandet blev en återkommande fest för att till slut bli till en tradition. Ett stående inslag under Oktoberfesten är en stor parad där deltagarna klär upp sig i traditionella dräkter. Kvinnor bär en dräkt som kallas för Dirndl, medan männen bär Lederhosen.

Årets upplaga av Oktoberfesten är den 186:e i ordningen – här är några deltagare som deltar i paraden. Foto: AP/Matthias Schrader

 

Vid ett tillfälle har Oktoberfesten ställts in – det var under Napoleonkriget 1813. Från början var det en traditionell fest med hästkapplöpning. Från 1819 övertog staden München ansvaret för festligheterna – då beslöt man att de skulle vara återkommande varje år. Eftersom vädret ofta är dåligt i oktober i Bayern har staden München valt att flytta evenemanget till september.

I takt med att evenemanget blev allt populärare – och därmed folkligare – ändrade festligheterna karaktär till att bli ett gigantiskt nöjesfält med dansbanor, klätterställningar och mycket annat. Först 1880 tilläts öl av myndigheterna i München. Paraden går från de centrala delarna av staden till die Wiesn – där själva ölfestivalen äger rum.

 

Omkring 6 miljoner människor från hela världen beräknas besöka Oktoberfesten i München. Förra året ökade deltagandet med 14 procent jämfört med föregående år. Antalet gäster landade på drygt 6,3 miljoner gäster år 2018. Förra året drack gästerna totalt 7,9 miljoner liter öl. Men det är endast öl från lokala bryggerier som serveras till gästerna.

Traditionen med Oktoberfest har spridit sig till andra delar av Tyskland – men också till länder med tyska diasporor exempelvis Argentina, Kanada och USA.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar