Svenska klassiker: ”Oh Susie” – Secret Service

Av | 27 september, 2019

Det har gått 40 år sedan bandet Secret Service slog igenom utomlands med hitlåten ”Oh Susie.” Svenskarna var musikaliska pionjärer – de fick vara med om att bilda skola till det som senare blev elektropop.

newsgramNynäshamn 27 september 2019

| SYNTPOP | Listan är lång på svenska artister som gjort succé på topplistorna utomlands. Ingen kan ha missat de framgångar som ABBA, Roxette, Army of Lovers, Robyn och The Cardigans har haft internationellt.

När musikvetare räknar upp kända svenska artister brukar dom dock glömma bort att nämna syntpopgruppen Secret Service. Gruppen bildades 1979 med sångaren Ola Håkansson som frontfigur och låtskrivarna Tim Norell och Ulf Wahlberg i bakgrunden.

I tomrummet mellan ABBA och rockgruppen Europe lyckades Secret Service hålla den svenska fanan högt på topplistorna utomlands. Allt som Secret Service rörde vid på den här tiden tycktes bli till guld.

 

Framgångarna började med att Ola Håkansson och bandet Ola+3 tävlade med bidraget ”Det känns som jag vandrar fram” i Melodifestivalen 1979. Gruppen slutade på en delad tredjeplats tillsammans med sångerskan Eva Dahlgren. Hon framförde bidraget ”Om jag skriver en sång.” Efteråt gav Ola+3 ut en LP-platta med låtar på svenska. En av låtarna var ”Oh Susie (Bara vi två vet)” som gjordes om med engelsk text. Låten fick den nya titeln ”Oh Susie.” Nu började det hända saker.

Secret Service framför ”Oh Susie” i en tv-show. Foto (©) YouTube

 

Radio Luxembourg plockade upp den engelska versionen på spellistan och ”Oh Susie” blev en stor hit på Europas topplistor. Egentligen var det meningen att Secret Service inte skulle vara något annat än en engångsföreteelse, men succén utomlands med ”Oh Susie” gav bandet blodad tand. Secret Service släppte flera album. Alla ynglade av sig en radda singlar som blev internationella hits.

Åren 1979-1986 verkade det som att Secret Service abonnerade på topplistornas högsta placeringar med klassiker som ”Oh Susie” (1979), ”Ten O’Clock Postman” (1980), ”Ye-Si-Ca” (1981), ”Flash In The Night” (1981), ”Jo-Anne, Jo-Anne” (1983), ”When The Night Closes In” (1985) och ”Night City” (1986).

Lyssnar man på Secret Service:s låtar hör man att det rör sig om gedigna pophantverk med starka melodier som har trallvänliga refränger – vilka andas 1960-tal. Det är kanske inte så konstigt.

 

För sångaren Ola Håkansson, 74, gjorde sig nämligen ett namn redan på 1960-talet. Hans grupp Ola & The Janglers var den första svenska gruppen som hade en låt på den åtråvärda Billboard Hot 100-listan med covern ”Let’s Dance.”

När Secret Service:s framgångar ebbade ut på mitten av 1980-talet inledde bandmedlemmarna samarbeten med andra svenska artister. De har skrivit och producerat låtar åt bland andra Agnetha Fältskog, Lena Philipsson, Herreys, Lili & Susie, Jerry Williams, A Teens och Zara Larsson.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar