Google vs. Swebbtv: ”En duell om yttrandefrihet på internet”

Av | 31 december, 2020

Big Tech-bolaget Google stängde ned alternativmediakanalen Swebbtv på YouTube dagen före julafton. Trots proteststorm under den gångna veckan vägrar 7-klövern att visa sitt stöd för svenska medborgarjournalister i trångmål – nu hårdnar kampen om allas rätt att få uttrycka sina åsikter på de globala IT-jättarnas digitala plattformar.

newsgram | Nynäshamn den 31 december 2020

| GLOBALISM VS. NATIONALISM | Dagen innan julafton stängde Google ned den svenska alternativmediakanalen Swebbtv på videotjänsten YouTube. Enligt Mikael Willgert, vd på Svensk Webbtelevision AB, emottog Swebbtv sent på eftermiddagen ett mejl från YouTube att de brutit mot plattformens communityregler och att Swebbtv:s konto därför avslutats. YouTube – som ägs av Google – arbetar utifrån ett globalt regelverk. Under tredje kvartalet i år plockades 7,9 miljoner videofilmer bort från bolagets plattform med hänvisning till att dessa bröt mot de riktlinjer som gäller över hela världen.

Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet, säger Mark Jensen, YouTubes kommunikationschef i norra Europa, till Dagens Nyheter.

Swebbtv har haft runt 1 miljon visningar och 200,000 visningstimmar per månad på sistone. Statistik från YouTube avslöjar att kanalen de senaste 90 dagarna haft 3-400,000 unika tittare vilket innebär att enstaka program kunnat mäta sig med SVTs tittarsiffror.

När ska det gå upp ett ljus för 7-klövern att det gäller att visa upp en enad front mot globalisterna för att skydda svenska intressen? Skärmbild: Swebbtv/YouTube

Turerna runt Swebbtv:s närvaro på YouTube har stundvis varit tumultartade. Till exempel fick kanalen en varning nyligen efter att ha visat ett inslag med Lars Bern där denne diskuterar coronaviruset. En annan känd Swebbtv-profil är Karl-Olov Arnstberg – professor emiratus i etnologi – som i flera program har presenterat alternativa världsåskådningar till PK-etablissemangets tolkningar av demokrati och mänskliga rättigheter samt språkets betydelse ur ett maktperspektiv för att antingen vilseleda eller upplysa folket i olika sammanhang.

Även om ledande aktörer inom den svenska alternativmediascenen har rapporterat och tagit avstånd från Googles censurering av Swebbtv på YouTube har MSM som helhet avstått från att dryfta frågan om det globala Big Tech-bolagets övertramp mot yttrandefriheten på internet på sikt riskerar att kväsa demokratin i Sverige. Ett domedagsscenario som osökt leder tankarna till totalitära stater som Kina, Sovjetunionen och mellankrigstidens Tyskland som per definition också var fria demokratiska stater, åtminstone enligt dem själva.

Ingen kan ha missat Swebbtv:s intervju med Scanias tidigare vd Leif Östling hösten 2019. I det uppmärksammade inslaget sa han bland annat att: ”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort”. Med de orden avlossade han en kulsprutesalva mot det mångkulturella samhällsexperiment i Sverige som Bonnierägda Dagens Nyheter lät initiera på 1960-talet genom att ge bland andra David Schwarz, Olle Wästberg och andra etnoautister tillgång till tidningens inflytelserika debattplattform för att propagera för införandet av mångkultur i Sverige.

Swebbtv:s inslag med Leif Östling nådde snabbt rekordhöga tittarsiffror. Då valde Bonniers att fingera ett internt drev mellan olika Bonnierägda medier för att desarmera Leif Östlings kritik mot Sveriges invandringspolitik. Först ut var Bonnierägda Länstidningen i Södertälje som publicerade en lokal nyhetsartikel 29 oktober 2019 där Östling utmålades ha samröre med en så kallad vitmaktmiljö i Sverige. Därefter kunde andra Bonnierägda medier komma in på banan och plocka upp Länstidningens lokalnyhet till riksnivå för att göra Östlings uttalanden till en nationell angelägenhet. De flesta artiklar ligger bakom betalväggar, men rubrikerna är i flera fall tillräckligt talande för att man ska förstå vidden av det karaktärsmord på Leif Östling som Bonniers iscensatte mot honom. Affärstidningen Dagens industri följde upp Länstidningens artikel dagen därpå (30 oktober 2019, reds. anm.) som nådde ut till en bred skara läsare i näringslivet – inom loppet av en timme samma dag publicerade Bonnierkollegan Expressen en liknande artikel.

Efter någon dag valde SVT att haka på Bonniers drev genom att publicera en artikel där man kopierade Länstidningens narrativ rakt av – det går ut på att få det att se ut som att Leif Östling rört sig i vitmaktmiljö i samband med Swebbtv-intervjun. I sammanhanget bör nämnas att Stiftelsen Expo har hämtat det kommersiellt gångbara låneordet ”vitmakt” från amerikansk samhällsdebatt och överfört detta skuldbegrepp till svenska förhållanden utan att ta hänsyn till att det inte går att jämföra USA och Sverige i frågor som rör invandring. Bonniers flaggskepp Dagens Nyheter publicerade 1 november förra året en krönika där en skribent spekulerade i att Östlings uttalanden i Swebbtv använts av ryska statsägda medier som Russia Today (RT) och Sputnik för att kunna kritisera Sveriges invandringspolitik.

Inte blev MSM:s rapportering bättre av att journalister i någon slags kollektiv Pravda-psykos kontaktade socialdemokraterna Boel Godner och Stefan Löfvén för att dessa skulle få tillfälle att offentligt markera behörigt avstånd till Leif Östling. Drevet mot Scanias tidigare vd slutade med att han tvingades avgå från styrelseordförandeposten för Södertälje Science Park under förödmjukande former. Vid ett tillfälle har MSM-avhopparen Ingrid Carlqvist sagt att näringslivstoppen tystades genom att hot framfördes mot honom att hans familj skulle råka illa ut om han inte pudlade från sina uttalanden i Swebbtv.

I nuläget är det oklart om Swebbtv kommer göra en comeback på YouTube eller ej. Justitieminister Morgan Johansson, S, nekar ihärdigt till att ha någonting alls att göra med Googles bannlysning av den svenska alternativmediakanalen på YouTube – men har samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd. Till DN har han sagt: ”Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform”. I sociala medier använder skribenter en George W. Bush-liknande retorik ”you’re either with us, or against us” i diskussioner om konflikten mellan Big Tech-jätten Google och Swebbtv:s medborgarjournalister där aktörer inom både alternativ media och MSM ombeds välja sida i frågan om allas rätt till yttrandefrihet på internet.

Fritt från minnet har Mikael Willgert i några program förklarat att Swebbtv:s mission är att belysa de mörka krafter som gömmer sig i skuggorna och därifrån styr samhällsskeenden och världspolitiska händelser med hjälp av marionetter. (Swebbtv förtydligade sin programförklaring i en tweet daterad 3 januari där det går att läsa att kanalen ska ”belysa det som omges av för mycket mörker, och att fortsätta vara en plattform för en fri och öppen debatt”, reds. anm.).  Vloggern Amazing Polly behandlar samma slags ämnen i sina program som tidigare visades på YouTube innan hennes konto raderades i höstas. I videoklippet nedan avslöjar hon globalisternas agenda för att få till stånd ett paradigmskifte med en kommunistisk världsordning med hjälp av bland annat Covid19-projektet.

Nuförtiden verkar MSM ha uppenbara svårigheter att navigera i den värld man varit med om att skapa. Mediehusen tvingas numera använda orwellska nyord för att deras narrativ inte ska falla sönder i tusen bitar. Det kan tyckas vara ett ödets ironi att medborgarjournalister som Mikael Willgert och Amazing Polly på varsitt håll bättre förmår att fånga aktuella företeelser än MSM som har större resurser till sitt förfogande. Men de stora mediehusens roll är inte att spegla verkligheten. Utan att vara globalisternas kombinerade propaganda/PR-maskineri.

Tystnaden från 7-klövern kan dock komma att straffa sig i längden utifall globalisternas kommunistiska projekt The Great Reset kapas av nationalister som väljer att städa bort allt gammalt och unket för att bereda plats åt nya friska krafter som kan bygga en annan slags världsordning än kommunism ur askan från den gamla.

Än är sista ordet inte sagt i berättelsen om den gladiatorliknande kampen på liv och död mellan Google och Swebbtv.

Av Carl Gram

Rättelse 4/1-20: Swebbtv publicerade kanalens programförklaring i en tweet daterad 3 januari 2021 att man bland annat ska ”belysa det som omges av för mycket mörker, och att fortsätta vara en plattform för en fri och öppen debatt”. Texten har uppdaterats för att inkludera Swebbtvs mission – undertecknad ber förstås om ursäkt för eventuella missförstånd på grund av denna artikel.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar