Uppgifter: Brittisk tv-licens avskaffas – BBC ska bli en streamingtjänst

Av | 17 februari, 2020

Storbritanniens regering funderar på att konkurrensutsätta BBC gentemot privata aktörer, enligt uppgifter som läckte ut till media i helgen. Boris Johnsons kabinett vill nämligen avskaffa den obligatoriska tv-licensen och göra om BBC:s finansiering till frivillig prenumeration av bolagets innehåll på nätet. Om planerna blir till verklighet kommer BBC konkurrera med streamingtjänster som Netflix i framtiden.

newsgram | Nynäshamn den 17 februari 2020

| NYLIBERALISM | Storbritanniens regering planerar att förändra finansieringsformerna för BBC från dagens obligatoriska licensfinansiering till frivillig prenumeration, rapporterar Sveriges radio (SR). Uppgifter började cirkulera i media i helgen att regeringen vill att finansieringen av BBC ska bli frivillig. Premiärminister Boris Johnson, Tories, har under en längre tid sagt att han vill se en förändring av public service-bolaget BBC.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Getty Images – Getty

 

Förutom frivillig prenumeration vill regeringen sätta i verket en utförsäljning av majoriteten av BBCs 61 radiokanaler och banta public service-bolagets nyhetssida på internet rejält. Regeringens planer presenterades för BBC i helgen, enligt The Times. En källa i regeringskansliet uppger för tidningen att den som vill ha del av BBCs innehåll hädanefter får prenumera ungefär som så kallade streamingtjänster som Netflix.

Vi bluffar inte om licensavgiften, vi kommer avskaffa den, ”we will whack it”, säger regeringskällan till The Times.

Hittills är transportminister Grant Shapps den enda regeringsmedlem som har kommenterat uppgifterna offentligt. Han kallade BBC för en nationell skatt och tillade att regeringen precis inlett en översyn av public service-bolaget. För några veckor sedan aviserade BBC att bolaget kommer ta bort runt 400 tjänster från dess nyhetsavdelning med motiveringen att britternas nyhetsvanor ändrats.

 

Om uppgifterna stämmer att brittiska regeringen tänker förändra public service:s finanseringsform träder större strukturella förändringar av BBC i kraft först 2027 när bolagets nuvarande sändningstillstånd löper ut.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar