Gunilla Carlsson tvingas lämna FN-organet Unaids

Av | 10 december, 2019

Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson, M, tvingas lämna posten som biträdande generaldirektör för FN-organet Unaids. Beslutet fattades av FNs generalsekreterare António Guterres.

newsgram | Nynäshamn den 10 december 2019

| KULTURKROCKAR | Biståndsorganisationen Unaids har kantats av en rad skandaler de senaste åren exempelvis maktmissbruk, sexuella trakasserier och mobbning. Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson, M, började arbeta på FN-organet i december 2017. Unaids är en organisation inom FN-systemet som försöker bekämpa spridning av hiv och aids över hela världen.

Gunilla Carlsson tillsammans med Margaret Kenyatta, Kenyas första dam samt Kenyas tidigare hälsominister Sicily Kariuki. Platsen är New York. Foto: Unaids

 

Gunilla Carlsson har ägnat en stor del av sin tid åt att driva igenom en reform för att förändra kulturen inom Unaids. Nu har hon fått höra att hon ska lämna posten som biträdande generalsekreterare inom tre månader. Det är FNs generalsekreterare António Guterres från Portugal som har fattat beslutet att peta svenskan.

Ja, det stämmer att mitt förordnande inte förnyats av FN:s generalsekreterare, säger Gunilla Carlsson till Svenska Dagbladet.

Hon tillägger.

Framförallt känner jag mig otroligt stolt över att i en turbulent tid ha kunnat göra nytta i en organisation som uträttar mycket. Men det finns sannerligen en del kvar att göra för att återta förtroende som gått förlorat. Jag hade velat fortsätta med det arbetet.

När det blev känt att Unaids tidigare generaldirektör Michel Sidibé från Mali försökt tysta en sexskandal inom organisationen tvingades han lämna sin post i förtid. Globala affärsintressen styr biståndsbranschen – men moralen bland biståndsarbetarna är inte alltid den bästa.

Sexskandalen på Unaids är nämligen bara en i raden av besvärande sexaffärer som har drabbat biståndsbranschen. Andra biståndsorganisationer som har hamnat i blåsväder är Läkare utan gränser, Rädda barnen och SOS Barnbyar. Petningen av Gunilla Carlsson kommer som en överraskning – i Sverige är man förvånad över beskedet.

Vi är väldigt förvånade. Detta är ett mycket märkligt beslut. Gunilla Carlsson har gjort ett bra jobb och har stor integritet. Det är mycket som inte fungerat inom FN-organet och Gunilla har jobbat väl med att förbättra läget, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Gunilla Carlsson är en av de högst uppsatta svenskarna inom hela FN-systemet. Sverige är näst störst bidragsgivare efter USA till Unaids med omkring 300 miljoner kronor årligen. Sedan 2009 har Sverige betalat 2,6 miljarder kronor till FN-organet, uppger SvD.

Känd för att bekämpa korruption

Gunilla Carlsson var Sveriges biståndsminister i sju år från 2006 till 2013. Hon har gjort sig ett namn som en politiker som inte räds att ta itu med korruption och slöseri med biståndsmedel. Redan när Gunilla Carlsson tillträdde posten som biståndsminister hösten 2006 gjorde hon klart för alla att hon ville effektivisera biståndet och koncentrera det till färre antal mottagarländer. Carlsson stötte genast på motstånd från UDs personal och Sida om de nya landstrategierna.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar