Hjälpte kvinnlig präst en ung man rymma? Nu kräver Migrationsverket svar från Antje Jackelén

Av | 9 mars, 2020

Migrationsverket misstänker att en kvinnlig präst har hjälpt en 20-årig illegal invandrare att rymma från förvaret i Gävle. Nu vill generaldirektör Mikael Ribbenvik ha svar från ärkebiskop Antje Jackelén – om inte alla frågetecken rätas ut riskerar samarbetet att äventyras.

newsgram | Nynäshamn den 9 mars 2020

| GODHETSAPOSTLAR | Två kvinnor misstänks ha smugglat ut en ung man i 20-årsåldern i en stor resväska från Migrationsverkets förvar i Gävle. Mannen var en illegal invandrare som skulle utvisas från landet. Den ena kvinnan ska vara präst i Svenska kyrkan i Värmdö medan den andra kvinnan är lärare från Värmdö. Nu kräver myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik svar från ärkebiskop Antje Jackelén.

En präst har missbrukat vårt förtroende. I vanliga fall får man inte ta in en väska, men de fick förtroende och då gjordes den här fritagningen. Man har lurat oss, säger Mikael Ribbenvik till Expressen.

Han fortsätter.

Jag blev otroligt förvånad. Risken nu är att vi blir väldigt restriktiva med besök.

Han har nu författat ett långt brev till ärkebiskop Antje Jackelén där han beskriver att händelsen har ”skapat frågetecken kring formerna för samarbetet”. Rymningen ska ha ägt rum den 23 februari då en ung man fått besök av två kvinnor – varav den ena är präst i Svenska kyrkan.

Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Lars Pehrson

 

Kvinnorna hade med sig en stor resväska när de anlände till förvaret och uppgav för personalen att den innehöll utrustning för ett vuxet dop. Efter en stund lämnade den ena kvinnan förvaret och tog med sig resväskan. Kvar satt den andra kvinnan som efter en stund undrade vart mannen försvunnit. Migrationsverket tror att 20-åringen smugglades ut i kofferten. En polisutredning pågår. Kvinnan som stannade kvar i förvaret misstänks för främjande av flykt, men polisen inte har lyckats fastställa den andra kvinnans identitet.

 

Enligt sajten Samhällsnytt rör det sig om två kvinnor från Värmdö i Stockholms skärgård. Migranten ska ha befunnit sig i Sverige sedan 2015. Den ena kvinnan tjänstgör till vardags som präst i Värmdö församling och den andra kvinnan är en lärare i Värmdö kommun. Till Samhällsnytts reporter avfärdar den kvinnliga präst alla misstankar om att ha varit inblandad i rymningen.

 

Editor’s Note 10/3-20: Den andra kvinnan har nu identifierats av en lokal diskussionsgrupp.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar