Protester i Tel Aviv mot försök ge Netanyahu immunitet mot åtal

Av | 26 maj, 2019

Tiotusentals israeler demonstrerade i Tel Aviv mot ett nytt lagförslag som kan ge den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahu automatisk immunitet mot åtal. Han är misstänkt för tre fall av korruption.

newsgram | Nynäshamn 26 maj 2019

| MELLANÖSTERN | Tusentals israeler protesterade på lördagskvällen mot förändringar av lagen som kan ge Benjamin Netanyahu immunitet mot åtal samtidigt som landets högsta domstols makt begränsas, rapporterar Reuters. I spetsen för demonstrationen utanför Tel Avivs konstmuseum stod Blå och vita alliansen, Arbetarpartiet och Meretz tillsammans med en rad andra organisationer.

Några timmar innan manifestationen meddelade de båda arabisk-israeliska partierna att man skulle delta i protesterna mot premiärminister Benjamin Netanyahu.

Tiotusentals israeler samlades under banderollen ”Stoppa immunitetslagen – En skyddssköld för demokrati” i Tel Aviv. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

 

Oppositionen har beskrivit varje försök att skydda Netanyahu eller sätta begränsningar på Israels högsta domstol som hot mot den israeliska demokratin. En av oppositionsledarna sa på lördagens demonstration att Benjamin Netanyahu försökte krossa Högsta domstolen för att slippa undan fängelse.

Han förstör landet. Vi tänker inte tillåta honom göra det, sa Yair Lapid.

Polisen vill inte uppge hur många som deltog i protesterna. Men Reuters fotograf uppskattade att cirka 20,000 personer var på plats medan arrangörerna uppger siffran 80,000. Under koalitions-förhandlingarna om en ny regering har lagen som ger Knessets medlemmar immunitet mot att bli åtalade blivit en het potatis. Netanyahu ska ha uttryckt intresse för att förändra den nuvarande lagen så att han får automatisk immunitet mot att åtalas och därmed kan klara sig undan en besvärande knessetomröstning.

 

Trots att Israels riksåklagare Avichai Mandelblit redan i februari meddelade att han tänkte åtala Benjamin Netanyahu för bedrägeri och mutor överraskade Likudledaren många genom att vinna en femte period som premiärminister i parlamentsvalet den 9 april. Netanyahu är misstänkt i tre olika korruptionsmål. Sedan parlamentsvalet har han inte sagt någonting huruvida han tänker söka immunitet eller ej.

I mitten av maj skrev Netanyahu dock på Twitter att hans hållning hela tiden har varit att bevara en stark och oberoende högsta domstol, men att förändringar krävs för att återställa balansen mellan Israels verkställande, lagstiftande och rättsliga grenar. Han har också sagt att han söker förnyat mandat för att kunna regera eftersom han inte har några planer på att avgå. Inte ens om han åtalas.

För att kunna fortsätta leda Israel försöker Benjamin Netanyahu nu bilda en ny koalition som består av diverse högerpartier, ultranationalister och religiösa partier. Detta skulle i så fall ge honom kontroll över 65 av 120 platser i det israeliska parlamentet Knesset. De flesta partier som förväntas ansluta sig till Likudledarens koalition har uttryckt sitt stöd för att bevilja Netanyahu immunitet och begränsa Högsta domstolens befogenheter. Högerorienterade kritiker menar att den är allt för liberal och interventionistisk.

 

Men tiden börjar rinna ut för Benjamin Netanyahu. Han måste hinna bilda en ny koalitionsregering senast på onsdag nästa vecka – misslyckas han med det kan presidenten be en annan medlem av Knesset att försöka.

Innan riksåklagaren Avichai Mandelblit kan väcka åtal mot Netanyahu måste förhör först hållas – dessa är planerade att äga rum i oktober.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar