Svenska klassiker: ”Visa vid vindens ängar” – Mats Paulson

Av | 24 juli, 2021

Artisten Mats Paulson fick sitt stora genombrott på mitten av 1960-talet med sommarvisan ”Visa vid vindens ängar” – texten handlar om hur han ville dikta en visa om en flicka som med åren blev till en dröm, en saga.

newsgram | Nynäshamn den 24 juli 2021

| EN SOMMARVISA OM KATARINA | Ända sedan barndomen i den östgötska residensstaden Linköping har Mats Paulson, 83, gått sin egen väg i livet. Han var konstnärligt begåvad och prövade tidigt på att skriva egna visor, författa texter och måla. I de tidiga tonåren fick den unge Mats Paulson frågan vad han skulle bli när han blev stor. Då svarade han:

Jag ska bli författare!

Han fick då höra att det fanns inga skolor för att bli författare. Men det brydde han sig inte om, förklarar Mats Paulson på sin blogg. Utan han började snitsla ut sin egen väg genom att ta tillvara på sin talang att förmedla sina känslor och tankar om livet genom att komponera visor, skriva prosa och gå på målarskolor i Stockholm. Allt han prövade på gav honom och barnen bröd på bordet, skriver han.

Mats Paulson framför ”Visa vid vindens ängar” tillsammans med Håkan Hellström i allsångsprogrammet ”Allsång på Skansen”. Hellström hade en hit med sin egen version av ”Visa vid vindens ängar” 2002.

 

Mats Paulson debuterade 1961 på Nalen i Stockholm. Några år senare fick han sitt stora genombrott med sommarvisan ”Visa vid vindens ängar” på plattan ”En stad, en morgon” från 1966. Texten handlar om hans tappra försök att dikta en visa om Katarina – han sjunger hur hon var en ung flicka som med åren blev en dröm och alldeles sagolik. Känslan i hans välkända sommarvisa kan bäst beskrivas som en vacker svensk sommardag.

En svensk sommaräng. Foto: Michael Probst, TT

I ”Visa vid vindens ängar” lyckas Mats Paulson beskriva prakten och rikedomen i den svenska sommaren genom att använda enkla ord som vilar tryggt på en lugn melodi. Under alla dessa år har han uppträtt med sin sommarvisa i folkparker, kyrkor, krogar och hembygdsgårdar. Dessutom har artister som Håkan Hellström, Lasse Lönndahl, Mats Råberg och Alexander Rybak gjort sina egna tolkningar av ”Visa vid vindens ängar”.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar