Taxiförare körde in i folkmassa i Borlänge – döms till nio års fängelse

Av | 28 januari, 2021

En taxiförare körde in i en folksamling på en gågata i centrala Borlänge i somras. Totalt fem personer skadades i vansinnesdådet – måltavla var en 35-årig man som taxiföraren ville hämnas på. Hovrätten fastställer nu domen till nio års fängelse för mordförsök och flera fall av grov misshandel.

newsgram | Nynäshamn den 28 januari 2021

| DET MÅNGKULTURELLA SAMHÄLLSEXPERIMENTET | Hovrätten dömer den taxiförare som i somras körde på flera personer i centrala Borlänge till nio års fängelse för ett mordförsök och fyra fall av grov misshandel. Mannen som är somalisk medborgare slipper dock utvisning.

Den nu 28-årige taxiföraren körde på fem personer natten den 24 juli 2020 på en gågata i centrala Borlänge. Enligt åklagaren var syftet att döda en 35-årig man som taxiföraren haft en underliggande konflikt med. I november dömde Falu tingsrätt taxiföraren till nio års fängelse för mordförsök, grov misshandel och grov vårdslöshet i trafiken. Svea hovrätt fastställer nu domen.

Taxichauffören skadade fyra andra personer i samband med att han försökte köra över en 35-årig man på en gågata i Borlänge i slutet av juli förra året. Foto: Rickard Sjödin

Taxiföraren hade innan händelsen misshandlats av en 35-årig person som han hade en konflikt med. Strax efter misshandeln körde han på denne person med sin taxibil och försökte sedan köra på personen en gång till och skadade då ytterligare fyra personer. Hovrätten anser att taxiföraren måste ha insett att det fanns en betydande risk för att 35-åringen skulle dö vid en påkörning men ändock uppvisat likgiltighet inför detta. Taxiföraren döms därför för mordförsök. Dessutom körde taxiföraren på och skadade ytterligare fyra personer vid samma tillfälle. Hovrätten bedömer detta som fyra fall av grov misshandel.

Den föregående misshandeln hade redan upphört och medför därför inte att taxiföraren befann sig i en nödvärnssituation när han begick gärningarna, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Jönson, i ett pressmeddelande.

Hovrätten anser att det inte finns skäl att döma ut ett kortare fängelsestraff än de nio år som tingsrätten bestämt. Taxiföraren ska även betala skadestånd till samtliga påkörda personer.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar