Insändare: ”Varför har vi byggt ett land med grindvakter?”

Av | 17 november, 2021

Hur kan det komma sig att en kommun som har styrts av socialdemokraterna de senaste 75 åren inte erbjuder gamla och sjuka en vård i världsklass, undrar skribenten Maria Nilsson vars mamma nekades plats på korttidshem efter att ha legat på sjukhus med lårbensbrott.

newsgram | Nynäshamn den 17 november 2021

| DE BORTGLÖMDA SVENSKARNA | Tydligen så är alltid grindväktarnas lön motiverad den är aldrig fel, däremot är alltid kostnaden för sjuka människor fel och aldrig motiverad. Min mamma är nästan 91 år gammal hon bröt lårbenet för 12 dagar sedan. När hon blev utskriven från lasarettet ville hon komma till ett korttidshem, men nähä det fick inte min mamma bestämde en grindväktare i kommunen.

När vågar vi medborgare rasa mot grindväktarna?

Maria Nilsson

Jag fick tag i grindvakten via telefon och hon påstår att hon har ringt till min mammas mobiltelefon på sjukhuset och att mamma har godkänt att komma direkt hem till sin lägenhet. Min mamma har inte alls godkänt det men det passade väl in i grindväktarens kassa att ha det så.

Jag trodde inte att man i Sverige gjorde så nedriga saker så att man ringer till människor som ligger på sjukhus, som hör illa och är påverkade smärtlindrande medicin och sen efteråt påstår att patienten gick med på exakt det förslaget som grindväktaren la fram. Hur kan det komma sig att vård i världsklass inte tar hänsyn till egna önskemål?

Vilka prioriteringar behöver politiker göra för att äldre svenskar inte ska bli bortglömda på ålderns höst? Nicolaes Maes (f. 1632 – d. 1693) var en holländsk konstnär som började studera på Rembrandts ataljé omkring 1648 – oljemålningen ”Vilande gammal gumma” från 1656 är ett av hans mest berömda konstverk. Foto: Royal Museums of Fine Arts of Belgium, Bryssel, Belgien – Wikipedia

Sen finns det tydligen ingen plats på korttidsboende heller för det är fullt? Hur kan det ens bli fullt där, varför är det inte dimensionerat för det antalet som bor i kommunen? Det där med demografi kan ju inte vara så jättesvårt för en kommun att räkna med. Min mamma är född 1931 och har bott i samma kommun i hela sitt liv hur svårt är det att räkna med att nån gång behöver hon vård? Hon och alla andra sjuka.

Det är ju inte som så att det helt plötsligt flyttar in massvis med gamla vårdkrävande människor i våra kommuner utan antalet är ju rätt konstant, hur kan det då komma sig att det är fullt på de hem som mamma önskar sig, i en socialdemokratisk kommun? En kommun som är styrd av socialdemokrater de senaste 75 åren borde ju vara en våt dröm att leva i för just gamla och sjuka inte att man snålar in på just dem som har byggt detta landet.

Grindväktaren ringde aldrig ens till mig och berättade vad mamma och hon hade kommit överens om för hon påstår att sekretesslagen hindrar henne från att göra det. Var det verkligen därför vi skapade en sekretesslag för att lagen alltid ska stå på grindväktarnas sida mot medborgarna? Bör inte trygg hemgång planeras tillsammans med de anhöriga? Hur kan det komma sig att man struntar i önskemål från både patienter och anhöriga?

Det finns finansiärer till äldrevården i Sverige någon gång borde de finansiärerna vakna och kräva något, lika mycket som att grindväktarna borde förstå att de inte äger medlen som de vaktar utan de medlen tillhör skattebetalarna.

När vågar vi medborgare rasa mot grindväktarna?

Maria Nilsson

Insändaren har tidigare publicerats av Sydöstran och skribenten har godkänt denna återpublicering.

Källor:

Masterpiece Stories: Nicolaes Maes, Old Woman Dozing

Nicolaes Maes (Wikipedia)

An Old Woman Dozing (Wikipedia)

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar