Jublande fans när beskedet kom att Britney Spears är fri

Av | 15 november, 2021

När domarens beslut att förmyndarskapet avslutas och att Britney är fri kom på fredagen utbröt glädjescener utanför domstolsbyggnaden i centrala Los Angeles där fans samlats för att visa sitt stöd för popikonen Britney Spears.

newsgram | Nynäshamn den 15 november 2021

| #FREEBRITNEY | Britney Spears är äntligen fri. En domare i Los Angeles fattade på fredagen beslutet att avsluta det förmyndarskap som har funnits sedan början av 2008. Domare Brenda J. Penny gav tillbaka Spears juridiska rättigheter med omedelbar verkan. Beslutet innebär att de två förvaltare som har förvaltat popstjärnans person och hennes egendom i nästan 14 år inte längre har tillsyn över henne.

Fansen jublade av glädje när Los Angeles-domstolen meddelade att Britney Spears är fri. Foto: Irfan Khan / Los Angeles Times

Inför rättegången samlades fans på Grand Avenue utanför Stanley Mosk Courthouse i centrala Los Angeles. Många höll upp skyltar med budskapet ”Free Britney!”. Glädjescener utbröt och rosa konfetti kastades upp i luften när nyheten blev känd. Några började sjunga och dansa till Britney Spears klassiker ”Stronger” och skanderade till texten, ”Now it’s nothing but my way/ My loneliness ain’t killing me no more.” En av fansen och organisatörerna av #FreeBritney-rörelsen berättar hur det kändes när domstolen meddelade sitt beslut att ge Britney friheten åter.

Jag skakar. Det har fortfarande inte sjunkit in när jag hörde orden: ’Förmyndarskapet har avslutats’. Britney är en fri kvinna, sade Leanne Simmons.

Hon och andra fans hade samlats utanför domstolsbyggnaden där Britney Spears advokat höll en presskonferens.

Vad som är nästa steg för Britney – och detta är första gången som detta kan sägas på ungefär ett decennium – är upp till en person: Britney, sade Mathew Rosengart.

Han har varit sångerskans advokat sedan juli-månad.

Jag kan säga att Britney har genom vårt samarbete och min advokatbyrås arbete försatts i en position där hon kan lyckas, sade Mathew Rosengart.

Han fortsatte.

Vi har ett skyddsnät på plats för Britney, både på den personliga sidan och på den ekonomiska sidan … Men Britney är från och med idag en fri kvinna och hon är en oberoende kvinna. Och resten, med hennes stödsystem kommer vara upp till Britney.

Sångerskans pappa Jamie Spears skötte sin dotterns förmögenhet från 2008 fram till dess att han stängdes av från förmyndarskapet den 29 september. Britney Spears advokat har anklagat pappan för ekonomisk misskötsel av dotterns egendom under åren.

Många har frågat om vi kommer fortsätta utreda herr Spears. Svaret är i slutändan upp till min klient, Britney, sade Mathew Rosengart.

I juni vittnade Britney Spears i domstol om förmyndarskapet och hur det har påverkat henne. Britney berättade bland annat att hon hindrades från att ta bort sin spiral fast hon ville skaffa ett till barn. Dessutom sade hon att hon behandlades med läkemedlet litium mot sin vilja.

Jag har ljugit och sagt till världen att jag är okej och att jag är glad. Det är en lögn, förnekelse. Jag har varit i chock, och jag är traumatiserad, sade Britney Spears.

Knappt en timme efter domstolens besked att förmyndarskapet avslutas yttrade den legendariska popikonen sina första ord i frihet.

Herregud, jag älskar mina fans så mycket, det är galet. Jag tror att jag kommer gråta resten av dagen!!!! Bästa dagen någonsin … prisa Herren … kan jag få ett Amen, skrev Britney på Instagram tillsammans med ett videoklipp där man ser fansen jubla i ett rosa konfettiregn. Inlägget avslutades med en ny hashtagg: ”freedbritney”.

Britney Spears fästman Sam Ashgari lade upp en rosa ruta med texten ”Freedom” på Instagram och författade raderna: ”I dag skrevs historia. Britney är fri!”.

Utan lojala Britney-fans är det inte säkert att komplotten som försatte Britney Spears i ett förmyndarskap mot sin vilja alls kunnat uppdagats. I dokumentären ”Slave Princess” om Britneys historia (dokumentären släpptes den 4 november 2021, reds. anm) berättar oberoende journalisten Liz Crokin att sångerskans fans började jämföra Britneys fall med andra Hollywoodkändisar som varit nära att hamna i förmyndarskap.

Britney-fansen följde pengaströmmarna och upptäckte då hur affärskvinnan Lou Taylor (hon kontrollerade Britney Spears förmögenhet via förmyndarskapet, reds. anm) varit inblandad i fall där bland andra skådespelerskan Lindsay Lohan, sångerskan Courtney Love och rapartisten Kanye West råkade illa ut och nästan hamnade i förmyndarskap mot sin vilja, liksom Britney.

Dokumentären är en detaljerad granskning av övergrepp mot barn och unga på grund av rådande tystnadskultur i Hollywood och Washington DC och hur förövarna går fria från straff då de sitter högst upp i pyramidens topp och därmed har makt över alla andra.

Enligt Los Angeles Times har Alex M. Weingarten, Jamie Spears advokat, inte svarat på en begäran om en kommentar på domstolens beslut att avsluta Britney Spears förmyndarskap via mejl i fredags.

Av Carl Gram

Källor:

Britney Spears’ conservatorship finally ends: ‘Britney as of today is a free woman’

Britney Spears fri – förmyndarskapet slopas

Nu är Britney Spears fri: ”Bästa dagen någonsin”

Britney Spears förmyndarskap upphävt

Britney Spears – Instagram

Free at last, Britney Spears calls end of conservatorship ’best day ever’

Texten till Britney Spears klassiker ”Stronger”

Britney Spears – Wikipedia

Mathew Rosengart – Wikipedia

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar