ISIS-brud förlorade första striden återfå sitt brittiska medborgarskap

Av | 7 februari, 2020

Tillsammans med två skolkamrater reste den unga kvinnan från London till Syrien för att ansluta sig till Islamiska Staten. Hon gifte sig med en jihadist och paret fick tre barn. Efter det att ISIS-nästet Baghuz befriats fastnade hon i ett flyktingläger och blev där av med sitt medborgarskap i Storbritannien. Nu har hon fått avslag i första instans i rättsprocessen för att återfå sitt brittiska medborgarskap.

newsgram | Nynäshamn den 7 februari 2020

| DUBBLA LOJALITETER | Shamima Begum som lämnade Storbritannien som tonåring för att ansluta sig till Islamiska Staten i Syrien har förlorat i första instans i rättsprocessen gällande Storbritanniens inrikesministers beslut att återkalla hennes brittiska medborgarskap, rapporterar the Guardian. I ett enhälligt beslut från Special Immigration Appeals Commissions (Siac) konstateras bland annat att Begum, nu 20, inte blivit berövad sitt brittiska medborgarskap på felaktiga grunder. Domen hindrar henne från att återvända till Storbritannien.

Övervakningskameror fångade Amira Abase, Kadiza Sultana och Shamima Begum på Gatwick flygplats när trion skulle resa till Syrien för att ansluta sig till Islamiska Staten i 2015. Foto: METROPOLITAN POLICE/UK

 

I beslutet konstaterar man att förhållandena i flyktinglägret, där hon befinner sig i Syrien, förvisso är dåliga, men att hennes mänskliga rättigheter inte skyddas av brittisk lag. Samtidigt konstaterar Siac att dåvarande inrikesministerns beslut att beröva Shamima Begum hennes brittiska medborgarskap inte gjorde henne statslös eftersom hon har rätt till bangladesiskt medborgarskap. Domen hindrar inte den unga kvinnan från att överklaga inrikesministerns beslut.

 

Siac slår fast att när Shamima Begum berövades sitt brittiska medborgarskap var hon medborgare i Bangladesh genom sin härkomst. Ett medborgarskap som Bangladesh inte kan neka henne. Dessutom åtnjuter Begum inte heller den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna eftersom hon var i Syrien där konventionerna inte gäller.

Shamima Begum föddes i Storbritannien och växte upp i de östra delarna av London. Hon har aldrig besökt föräldrarnas hemland Bangladesh. I februari 2015, lämnade Shamima Begum, då 15, sitt hem tillsammans med två andra tonårstjejer, Kadiza Sultana, då 16, och Amira Abase, då 15, och reste till Syrien för att ansluta sig till Isis. Hon hittades gravid, i nionde månaden, i ett syriskt flyktingläger i februari 2019. När Storbritanniens dåvarande inrikesminister Sajid Javid fick reda på detta upphävde han hennes brittiska medborgarskap. Begum hävdar att hon gifte sig med en ISIS-terrorist från Nederländerna 10 dagar efter hennes ankomst till ISIS-kontrollerat territorium. Hennes skolkamrater ska ha gift sig med andra utländska medlemmar av terrororganisationen.

Shamima Begum och hennes man hade tre barn. Två dog av undernäring eller sjukdom i ISIS-nästet Baghuz medan det tredje dog i flyktinglägret al-Hawl.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar