Nyvald regeringschef i Thüringen avgår efter kritik från Angela Merkel

Av | 6 februari, 2020

Överraskande valdes liberalen Thomas Kemmerich till ny regeringschef i den tyska delstaten Thüringen med hjälp av röster från CDU och AfD. Sedan dröjde det inte alls länge förrän Angela Merkel förklarade att valresultatet måste göras om. Nu vill det liberala partiet upplösa regionalparlamentet samtidigt som Kemmerich meddelar att han avgår som regeringschef.

newsgram | Nynäshamn den 6 februari 2020

| LIBERAL DEMOKRATI | Någonting som kommentatorer beskriver som en politisk jordbävning har inträffat i delstaten Thüringen i forna Östtyskland. Genom oväntat stöd från både CDU och AfD lyckades kandidaten Thomas Kemmerich från det lilla liberala partiet FDP slå ut den tidigare presidenten från det kommunistiska partiet Die Linke i en rafflande valomgång som tog många på sängen.

Liberalen Thomas Kemmerich pallade inte trycket från det tyska etablissemanget. Under torsdagseftermiddagen aviserade han sin avgång som regeringschef i Thüringen. Foto: AP/ Michael Reichel 2020 ©

 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, CDU, kommenterade gårdagens händelse genom att säga det är ”oförlåtligt” att en regeringschef blir vald med hjälp av stöd från det nationalkonservativa partiet Alternative für Deutschland (AfD).

Resultatet måste göras om, sa Angela Merkel på en presskonferens i Sydafrika.

Senare på torsdagen meddelade FDP att de skulle ansöka om att regionalparlamentet i Thüringen skulle upplösas – samtidigt sa Thomas Kemmerich att han tänkte avgå från posten som regeringschef, uppger Deutsche Welle. Nu försöker han rentvå sig från kritik genom att skylla på AfD.

Vi har beslutat att ansöka om att delstatsparlamentet ska upplösas. Vi vill ha nyval för att tvätta bort fläcken från AfD:s stöd för ministerpresidentposten, säger han under en presskonferens.

Det finns dock frågetecken om partierna som stödde Kemmerich samordnat röstningen i förväg.

Det är oklart hur planerat det här samarbetet var, men det finns tecken på att det inte var helt spontant, säger Thomas Sommerer, Tysklandsexpert och statsvetare vid Stockholms universitet, till TT.

Allting började i slutet av oktober förra året när regionalval hölls i Thüringen där Alternative für Deutschland (AfD) fördubblade sitt stöd till drygt 23 procent och blev det näst största partiet i delstaten.

 

Efter omröstningen i regionalparlamentet i Erfurt på onsdagen stod det klart att liberalen Thomas Kemmerich valts till ny regeringschef i Thüringen. Kristdemokratiska CDU och nationalkonservativa AfD gick nämligen samman för att rösta på honom. Kemmerich vann med minsta möjliga marginal med 45 röster mot kommunisten Bodo Remelows som skramlade ihop 44, rapporterar Euronews. Thomas Kemmerich representerar Freie Demokratische Partei (FDP) som med sina 5 procent med nöd och näppe klarade spärrgränsen för att komma in i regionalparlamentet i Thüringen.

 

AfD använde samma taktik som systerpartiet Sverigedemokraterna (SD) använt i riksdagen för några år sedan. I de två första valomgångarna röstade AfD på sin egen kandidat – alltså samma slags strategi som SD använde i budgetomröstningen i riksdagen i december 2014 – men i den tredje, och avgörande, omgången ändrade AfD plötsligt strategi och lade istället rösterna på liberalen Thomas Kemmerich. Han fick en röst mer än kommunisten Bodo Remelows.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar