Israel: Iranska styrkor sköt robotar mot Golanhöjderna

Av | 10 maj, 2018

Enligt Israel skall iranska militära styrkor i Syrien ha avfyrat robotar mot israeliska militära posteringar på de ockuperade Golanhöjderna. I nuläget är det oklart om nattens händelser kan ha utlösts av israeliska provokationer.

[newsgramNynäshamn 10 maj 2018]

Spänningen mellan Israel och Iran har ökat allt mer på sistone tid. Natten mot torsdagen övergick allt i direkt konfrontation mellan länderna. Enligt israelisk militär, IDF, skall iranska styrkor i Syrien ha avfyrat ett 20-tal projektiler eller robotar mot israeliska militära posteringar på de ockuperade Golanhöjderna.

Flera raketer – men inte alla – sköts ner av israelisk militär.

Omkring 00.10, tio minuter efter midnatt, avfyrade iranska styrkor cirka 20 projektiler, de flesta raketer, men det är inte säkert än, mot de främsta IDF-posteringarna i Golanhöjderna. Hittills känner vi inte till om några har blivit skadade, men israelisk militär har besvarat elden, säger löjtnant Jonathan Conricus, talesperson vid IDF, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Detta är den första gången som iranska militära styrkor attackerar israeliska militära styrkor på de ockuperade Golanhöjderna om de israeliska uppgifterna stämmer. Vid ett flertal tillfällen är det dock känt att israelisk militär skall ha utfört en rad dödliga flyganfall mot iranska militära styrkor i Syrien. Nattens dramatik kan bero på provokationer från Israels sida.

För samtidigt uppger syrisk militär att israelisk militär avfyrade raketer från israeliskt-kontrollerat område mot den syriska staden Baath i Quneitra-provinsen på de ockuperade Golanhöjderna. I skrivande stund är det oklart om israelisk eldgivning ägde rum före eller efter det att iranska militära styrkor attackerat israeliska militära posteringar.

Spänningen i regionen har trappats upp efter det att president Donald Trump i tisdags meddelade att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran. Endast några timmar efter president Donald Trumps tillkännagivande om kärnenergiavtalet kom rapporter om ett israeliskt anfall mot en militärbas i närheten av den syriska huvudstaden Damaskus.

Enligt oppositionella syriska människorättsobservatoriet, SOHR, dödades 15 personer, varav åtta iranier. Israel har inte tagit på sig attacken – men inte heller dementerat ansvar.

Enligt Israel har iranska militära styrkor i Syrien avfyrat robotar mot israeliska mål i Golanhöjderna. Foto: Al Masdar News

Iran strider på president Bashar al-Assads sida mot bland andra israeliska och saudiska proxyarméer i Syrien. Israel ockuperar Golanhöjderna i sydvästra delarna av Syrien sedan sexdagarskriget 1967. Detta för att få slut på eldgivning från Golanhöjderna mot kibbutzer på israeliskt territorium.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar