Italienske presidentens ultimatum: ”Bilda regering inom 24 timmar”

Av | 9 maj, 2018

Italiens president Sergio Mattarela har ställt ultimatum till de nationalistiska partierna att bilda regering snarast. Annars kommer han utse en teknokratregering som får styra Italien tills dess att nyval kan utlysas. ”Jag bekräftar att jag kommer försöka till den sista minuten”, säger Matteo Salvini.

[newsgramNynäshamn 9 maj 2018]

Efter de stora framgångarna i parlamentsvalet 4 mars i Italien har det gått trögt med regeringsförhandlingarna mellan segrarpartierna 5 Star Movement, Lega och Forze Italia. Men nu har det börjat hända saker. För i måndags satte Italiens president Sergio Mattarella press på de nationalistiska partierna att bilda regering snarast. Annars får en övergångsregering – eller en så kallad teknokratregering – bestående av neutrala experter styra landet till dess att nyval kan äga rum.

Enligt presidenten skulle detta kunna ske antingen i juli eller i december. Detta har satt fart på de nationalistiska partierna att komma till skott.

Jag bekräftar att jag kommer försöka till den sista minuten, sa Matteo Salvini, partiledare för det eurokritiska partiet Lega.

Nu har Luigi Di Maio, ledare för 5 Star Movement, och partiledarkollegan Matteo Salvini från Lega bett Italiens president om en 24 timmars respit för att kunna slutföra regeringsförhandlingarna rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. I ett mejl till nyhetsbyrån bekräftar Italiens president att de två partierna har underrättat honom om att ”förhandlingar pågår för att nå en möjlig regeringsöverenskommelse – och att de behöver 24 timmar”.

En stötesten i regeringsförhandlingarna har varit att komma överens om stödet från Silvio Berlusconis parti Forze Italia. Partiet 5 Star Movement har sagt sig vara redo att regera ihop med partiet Lega – samtidigt som man har krävt att Matteo Salvini klipper banden till mediemogulen och frimuraren Silvio Berlusconi.

Det är inte ett veto mot Berlusconi; det är en önskan om att få tala med Lega. Punkt. Vi vill bilda regering med två politiska rörelser, inte fyra, sa Luigi Di Maio, till nyhetsbyrån Ansa.

In i det sista pågår regeringsförhandlingar i Italien för att bilda regering mellan M5S och Lega. Foto: Wikipedia

Här syftar Luigi Di Maio på att Silvio Berlusconi och partiet Forze Italia inte alltid är samspelta. I nuläget har Forze Italia förklarat att man kommer att stödja en regering bestående av 5 Star Movement och Lega – även om man hålls utanför regeringsförhandlingarna.

Om de vill bilda regering, låt dem göra det. Alliansen förblir för att det är värt mycket för oss, men ingen kan be oss göra mer än så, sa Renato Brunetta, representant för partiet Forze Italia.

Lorenzo Codogno – tidigare chefsekonom vid den italienska motsvarigheten till Riksgälden – menar att en överenskommelse mellan Di Maio och Salvini med  Berlusconi inte kommer ha någon större påverkan på finansmarknaderna. Möjligen smärre nedjusteringar.

Om uppgifterna som cirkulerar i media stämmer kommer en ny italiensk regering kunna presenteras under morgondagen, torsdag.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar