Italien: ”Frankrikes kolonialpolitik i Afrika skapar fattigdom och migration”

Av | 22 januari, 2019

Frankrike kallade på måndagen upp den italienska ambassadören i Paris till ett möte för att protestera mot uttalanden som Italiens vice-premiärminister Luigi Di Maio ska ha gjort under helgen. Enligt Di Maio använder Frankrike sedelpressarna för att fortsätta koloniseringen av Afrika. Han anklagar Frankrike för att bidra till fattigdom och migration.

newsgram | Nynäshamn 22 januari 2019

Italiens vice-premiärminister Luigi Di Maio upprepade på måndagen anklagelserna om att Frankrikes politik i Afrika skapar fattigdom och migration, rapporterar USNews. Några timmar efter att han yttrat detta på söndagen kallade Frankrike upp Italiens ambassadör i Paris för att protestera mot Di Maios uttalanden.

Frankrike är ett av de länder som använder sedelpressarna till 14 afrikanska stater, vilket förhindrar deras ekonomiska utveckling och bidrar till att flyktingar tvingas lämna för att senare dö på havet eller nå fram till våra kuster, sa Luigi Di Maio, Italiens vice-premiärminister och partiledare för Femstjärnerörelsen.

Han hänvisar till att CFA franc – en valuta som används av 14 väst- och centralafrikanska nationer – är bunden till euron till en fast växelkurs som garanteras av Frankrike. Di Maio tillägger att han skulle vilja att EU ”tar upp frågan om avkolonisering av Afrika.” Enligt honom behandlar Frankrike ett antal afrikanska länder som vasallstater.

Frankrike har aldrig slutat koloniseringen av ett tiotal länder i Afrika, sa Luigi Di Maio i söndags uppger BBC.

Vilket ansvar har Frankrike för klimatflyktingar? Luigi Di Maios uttalanden i helgen om Frankrikes politik i Afrika skapar spänningar mellan länderna. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images

 

Den diplomatiska krisen mellan Frankrike och Italien började under helgen när Luigi Di Maio under ett besök i centrala Italien ska ha uttalat stöd för de Gula västarna och uppmanat dem att inte ge upp och erbjudit dem ”det stöd som behövs.” Men han stoppade inte där, utan fortsatte.

EU borde införa sanktioner mot Frankrike och alla länder, som Frankrike, förödmjukar Afrika och bidrar till att de här människorna tvingas lämna, för afrikaner borde vara i Afrika, inte på botten av Medelhavet, sa Luigi Di Maio.

Han konstaterar.

Om människor lämnar idag beror det på att europeiska länder, Frankrike framför allt, aldrig har slutat att kolonisera ett dussintal afrikanska länder.

Di Maio tillade att ”om det inte vore för Afrika skulle Frankrike ligga på 15:e plats bland världsekonomierna, inte bland topp 6-länderna.” De senaste månaderna har Italien befunnit sig på kollisionskurs med Frankrike över frågor som berör migration, de Gula västarna och kultur. När Frankrike kritiserade Italien för att man inte tar emot fartyg med migranter kontrade Italien med att Frankrike inte tar emot några migranter alls.

Teresa Castaldo, Italiens ambassadör i Frankrike, kallades upp till möte hos det franska utrikesdepartementet på måndagen. Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa ska franska diplomatiska källor ha kallat Luigi Di Maios uttalanden för ”fientliga och utan orsak givet partnerskapet mellan Frankrike och Italien i EU.”

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar