Medias hatkampanj mot katolska tonårspojkar – allt var påhittat

Av | 22 januari, 2019

Tonårspojkar från en katolsk gymnasieskola i USA har de senaste dagarna varit måltavla för ett mediedrev, där journalister påstår att ungdomarna trakasserat en Vietnamveteran av indianskt ursprung vid en demonstration mot fri abort. Nu avslöjar oredigerade videofilmer från demonstrationen att medias drevkampanj baseras på lögner – allt var fejk.

newsgram | Nynäshamn 22 januari 2019

Allt fler tar avstånd från den twittermobb som har näthatat, trakasserat och hotat tonårspojkarna från en katolsk gymnasieskola i staden Covington, Kentucky, de senaste dagarna. I söndags klev Rob Sanders, åklagare i Kentucky, fram på Twitter för att varna den vänsterextrema pöbeln att våld mot de katolska ungdomarna inte kommer tolereras av rättsväsendet. Nu har folk börjat radera tweets.

 

Nu ifrågasätter USAs president Donald Trump medias hantering av den här affären. Han menar att de katolska tonårspojkarna har blivit en symbol för hela Fake News-begreppet.

 

Allting började när media under helgen lyckades piska upp en hatstämning i sociala medier mot en grupp glada pro-Trump tonårspojkar från en katolsk gymnasieskola i staden Covington, Kentucky. Det gjorde man genom att sprida en felaktig bild av vad som egentligen hände under ”March for Life”-demonstrationen mot fri abort vid Lincolnmonumentet i Washington i fredags.

De stora mediehusen har trummat ut budskapet att de katolska tonårspojkarna var rasistiska mot en krigsveteran av indianskt ursprung.

 

I mainstream medias nyhetsrapportering har man nämligen beskrivit händelsen som att ”tonåringarna ställer sig runt en äldre man, trakasserar honom och hindrar honom från att lämna platsen.”

Media riggade en drevkampanj genom att plocka ut en sekvens som inte visar hela händelseförloppet. Foto: Reuters

 

I själva verket stod krigsveteranen en bit bort tillsammans med en grupp afroamerikanska ungdomar för att därefter gå fram till de katolska tonårspojkarna. Han ställer sig bredvid en av tonårspojkarna som bär en MAGA-keps och börjar slå på en trumma. Trots provokationen står tonåringen kvar. Man kan se att han känner sig besvärad och provocerad. Men han lyckas behålla lugnet för att inte reta upp krigsveteranen i onödan. Oredigerade filmer från demonstrationen visar vad som egentligen hände.

 

I efterhand har det visat sig att medias nyhetsrapportering från demonstrationen i Washington var Fake News. I Sverige har bland annat Aftonbladet och TT spridit felaktiga påståenden om händelsen i USA. Den kristna organisationen Open Doors World Watch List 2019 visar att kristna fortfarande är en förföljd grupp i många länder.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar