Italien vägrar ta emot migranter från Tyskland

Av | 7 oktober, 2018

Angela Merkels koalitionsregering tänker skicka tillbaka migranter som fått avslag på deras asylansökan i Tyskland till det första ankomstlandet i EU. När Matteo Salvini fick höra talas om detta meddelade han att italienska flygplatser kommer hållas stängda – liksom italienska hamnar stängdes för människosmuggling i somras.

newsgram | Nynäshamn 7 oktober 2018

På torsdag planerar Tyskland att skicka tillbaka 40 migranter till Italien. De har fått avslag på deras asylansökan i Tyskland rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Det handlar om en grupp migranter som först har anlänt till ett EU-land – men därefter rest vidare i Europa och sökt asyl i ett annat EU-land. Italiens vice-premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini avfärdade genast Tysklands planer när han fick höra talas om det.

Om någon i Bryssel eller Berlin tror att dom kan dumpa dussintals icke-europeiska invandrare i Italien genom att skicka hit dom på otillåtna charterflyg, måste han få veta att inga italienska flygplatser kommer ta emot planet, skrev Matteo Salvini på Instagram.

Han tillade.

Vi har redan meddelat att vi stänger flygplatserna på samma vis som vi stängde hamnarna.

Tålamodet tryter hos Matteo Salvini. Tyskland vill skicka tillbaka migranter som fått avslag på deras asylansökningar till Italien. Foto © Instagram

 

Salvini bifogade en bild på Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker med hashtaggen #aeroportichiusi, eller #closedairports – alltså ”stängda flygplatser.”

 

Italien har tidigare bett EU att ändra regelverket som går ut på att asylsökande måste söka asyl i det första ankomstlandet i EU – inte välja fritt. Italien tillsammans med Grekland och Spanien utgör de viktigaste ankomstländerna för utomeuropeiska migranter som kommer från Mellanöstern eller Nordafrika till Europa. I somras vägrade Italien att ta emot fartyg som transporterade migranter från Nordafrika. Dispyten fick lösas genom att de flesta migranterna i båtlassen skeppades vidare till Albanien och Irland.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar