Marie Krarup: ”Ryssland vann det kalla kriget mot Sovjetunionen – inte NATO”

Av | 8 oktober, 2018

Konservativa politikern Marie Krarup lägger skulden på medierna för att folk inte känner till så värst mycket om Ryssland, det gör hon i en intervju med danska Berlingske. Dessutom menar hon att det var Ryssland som besegrade det kommunistiska Sovjetunionen – inte NATO.

newsgram | Nynäshamn 8 oktober 2017

Till skillnad från Sverige, har Danmark många klassiskt skolade högerpolitiker som får lov att synas och höras i etern. En av dessa är Marie Krarup, som representerar Dansk Folkeparti i Folketinget i Köpenhamn. Tidigare har hon varit språkofficer i ryska i danska försvaret och har kandidat-examen i öststatskunskap och statsvetenskap vid Köpenhamns och Aarhus universitet. Hon bott i tre år i Moskva.

Ingen kan ta miste på hennes starka engagemang och goda kunskaper i Ryssland och Sovjetunionens historia.

 

I en uppmärksammad intervju – som publicerades på måndagen av den danska morgontidningen Berlingske – förklarar Marie Krarup att Sovjetunionen inte utgör något annat än en olycklig parentes i Rysslands historia. Hon uppfattar det som att dagens Ryssland missförstås i väst och slår fast att västerländska länder borde ägna mer kraft åt att bygga en allians med Ryssland innan Kina hinner före.

Enligt Marie Krarup är det, hon säger om Ryssland, inte nödvändigtvis ett ”försvar” av Ryssland, men mer en nyansering av en debatt, som hon menar är farlig och okvalificerad.

I allmänhet känner folk inte till så mycket om Ryssland, och det är till stor del mediernas skuld, sa Marie Krarup till Berlingske.

Hon är en känd EU-kritiker. I många år har Krarup pekat ut EU som ett större hot mot Danmark än Ryssland.

EU utgör ett hot mot Danmark på det sättet att EU vill avskaffa nationalstaterna. Det är ett av EUs mål, att länderna ska samordna sin politik så pass mycket att den nationella suveräniteten upphör. Detta gäller gränsområdet, och vi i Dansk Folkeparti har kämpat för att behålla det. Ryssland är ett annat hot. Ryssland är ett land vi kan hamna i krig med, sa Marie Krarup.

Hon fördjupar sitt resonemang.

Det är en farlig situation, eftersom man inte försöker ha ett förnuftigt samtal med varandra. Det är ett a-vapen på bägge sidor. Om vi vill ha ett gott förhållande till Ryssland kan vi etablera det. Nu råder det ingen tvekan om, att Ryssland utgör en stor fara. Men det är också en fara som vi själva kan nedmontera, men det är ingen som vill göra det just nu.

Marie Krarup menar att Ryssland demoniseras av media då EU har behov av en yttre fiende för att hålla samman. Foto: Sigrid Nygaard

 

Krarup menar att media blåser upp hotbilden från Ryssland mot västvärlden. När Sovjetunionen upplöstes och man förlorade det kalla kriget uppstod eufori i väst.

Det var Ryssland som vann det kalla kriget över Sovjetunionen. Inte NATO. Tillsammans med de baltiska länderna och de tidigare sovjetrepublikerna, förklarar Marie Krarup.

Hon beskriver känslan när hon såg hur Ryssland kunde återuppstå mer eller mindre efter 70 års kommunistisk regim.

Det var vackert och fantastiskt att Ryssland kunde återuppstå och vända tillbaka till något av det gamla, efter att i så många år varit under ateistiskt, ideologiskt förtryck. Därför är jag inte ett dugg besviken över att de inte har blivit en demokrati. I det stora hela har ryssarna inte samma behov som vi har. Att tro att vi kan släppa lös en dansk demokrati i Ryssland – är du tokig! De skulle bara känna sig osäkra över det.

I intervjun ifrågasätter Krarup mediernas agenda genom att peka på journalisternas drevkampanjer mot Rysslands president Vladimir Putin. Det gör att läsarnas uppmärksamhet avleds från ett mångt mer konkret hot mot väst; extremistisk islamism.

Det är medierna, som koncentrerar sig på honom (red. Vladimir Putin) i stället för att skriva om allt annat, som också pågår i detta enorma land. Det går faktiskt betydligt bättre, än man tror. Men okunnigheten gör att det är svårt att bygga upp tillit. Det kommer ta mycket lång tid, för det förhållande, som existerar, vilar på hat. Jag ligger inte på min mage för Putin. Men jag önskar, att vi får ett normalt förhållande till Ryssland. Också för att vi gemensamt har samma slags intressen mot terrorism och mot extremistisk islamism. Det är det största hotet mot Europa just nu. Inte Ryssland, konstaterar Marie Krarup.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar