Johnson utmanar oppositionen – vill ha nyval 12 december

Av | 25 oktober, 2019

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill ha nyval den 12 december. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn velar i frågan – tidigare i veckan röstade oppositionen i brittiska underhuset nej till regeringens tidsplan att landet skulle lämna EU den 31 oktober.

newsgramNynäshamn den 25 oktober 2019

| CHICKEN RACE | Oppositionen i brittiska underhuset saboterade tidigare i veckan premiärminister Boris Johnsons planer på att Storbritannien skulle lämna Europeiska unionen (EU) den 31 oktober. Nu synar Johnson Labour och småpartiernas kort genom att föreslå nyval i december. Detta för att få brexit undanstökat.

Labour svarade genast med att kräva att förhandlingskortet ”hård brexit” måste bort från förhandlingarna – någonting som skulle försämra Storbritanniens förhandlingsposition gentemot EU.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Don Emmert/EPA

 

Under torsdagen lämnade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beskedet att han kommer lägga fram förslag på nyval på måndag nästa vecka.

Sättet att få till brexit är, tror jag, att vara resonlig med parlamentet … om de verkligen vill ha mer tid för att studera den här utmärkta överenskommelsen kan de få det men de måste gå med på nyval den 12 december, sa Boris Johnson i en tv-intervju på torsdagskvällen uppger POLITICO Europe.

Han konstaterar.

Ärligt talat, det är på tiden, att oppositionen stålsätter sig för att underkasta sig domen från vår gemensamma uppdragsgivare, som är det brittiska folket.

För att kunna utlysa nyval måste två tredjedelar av brittiska underhuset ställa sig bakom Johnsons förslag. Vid två tidigare tillfällen har Labour röstat nej till premiärministerns förslag om nyval. Labour och Skotska Nationalistpartiet har sagt att de kommer stödja nyval förutsatt att en hård brexit plockas bort från förhandlingsbordet, uppger POLITICO Europe. En så kallad hård brexit innebär att Storbritannien lämnar unionen utan något avtal med EU. Då träder WTOs frihandelsavtal i kraft.

Ta bort hård brexit från förhandlingsbordet och vi kommer absolut stödja ett val. Men hård brexit måste bort från bordet, sa Labours partiledare Jeremy Corbyn till Skynews.

Han tillägger.

Imorgon (fredag, reds. anm.) kommer EU bestämma om en förlängning kommer beviljas eller ej. En sådan förlängning kommer visa om den omfattar hård brexit eller inte. Låt oss ta reda på det imorgon.

Om oppositionen får igenom sitt krav på att hård brexit exkluderas skulle det försämra Boris Johnsons förhandlingsposition gentemot EU, det menar åtminstone Politicalite. SVTs Europakorrespondent Christoffer Wendick tror att Boris Johnson besked om nyval i december handlar om att han vill syna oppositionens bluff i de pågående brexit-förhandlingarna.

Det här betyder att pokerspelet är igång. Oppositionen, Labourpartiet, har tidigare sagt att de är beredda att låta landet gå till nyval, efter att man säkrat en förlängning av brexit, och i morgon kommer förmodligen ett sådant besked från EU, säger SVTs Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Johnson har skrivit ett brev till Corbyn där han förklarar att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i offentliga och privata sammanhang antytt att det är ”troligt” att EU kommer erbjuda Storbritannien en brexit-förlängning fram till 31 januari – även om en kortare förlängning också är möjlig, uppger POLITICO Europe.

 

Tidigare i veckan röstade brittiska underhuset ja till lagpaketet som implementerar brexit – men nej till själva tidsplanen. Boris Johnson svarade med att dra tillbaka lagen och därefter vände han sig till EU och begärde att brexit förlängs tre månader, till 31 januari, skriver tabloiden Expressen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar