Svenska klassiker: ”Just idag är jag stark” – Kenta

Av | 25 oktober, 2019

Kenta Gustafsson kom aldrig på tanken att sjunga om något utopiskt lyckorike. Istället förmedlade han självupplevda berättelser om livet som missbrukare på skuggsidan i folkhemmets Sverige. Han har skrivit in sig i svensk musikhistoria med ”Just idag är jag stark” – en låt fylld med kämparglöd och jävlar anamma-attityd.

newsgram | Nynäshamn 25 oktober 2019

| MASKROSBARN | Sångaren och musikern Kenneth ”Kenta” Gustafsson (1948-2003) växte upp i Grimsta nära Vällingby i Stockholm. Hans föräldrar var alkoholiserade och han drogs som vuxen till kretsar där alkohol och droger flödade fritt. Hans arvslott i livet blev densamma som föräldrarnas: missbrukarens.

Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag förs framåt av kraftiga vindar
Just idag är jag stark
Just idag mår jag bra
Jag har tron på mig själv på min sida

 

Jag har väntat så länge på just den här dan
Och det är skönt att den äntligen kommer
Väntat så länge på just denna dag
Den ger lust när den kommer

 

Lyrics powered by: Songtexte

Kenta Gustafsson – ”Just idag är jag stark” – Text och musik av Aapo Sääsk & Kenta Gustafsson

Kentas hårda uppväxt kom att prägla honom ett helt liv. Misären under barndomsåren blev ett kvitto på att folkhemmets Sverige inte var något annat än en bedräglig Potemkinkuliss. Men han var inte alls bitter. Han var en arg ung man som sökte sig till modskulturen. Här fann han sina gelikar – tillsammans gjorde dom revolt mot det svenska etablissemangets lovsång över socialdemokratins vision om folkhemmet.

 

Med tiden blev Kenta en stark röst för missbrukare i Sverige. Han medverkade i dokumentärfilmaren Stefan Jarls ”Modstrilogi” som porträtterade ungdomar som hamnat snett i livet och fastnat i narkotikamissbruk.

Kenta Gustafsson. Foto: Björn Elgstrand

 

Men det var som sångare och musiker som han letade sig in i hjärtat hos såväl unga som gamla. För Kenta blev det svenska folkets hjälte när han släppte låtenJust idag är jag stark” för 40 år sedan.

Han var redan känd som en modig missbrukare som kämpade på barrikaderna för andra missbrukares skull. Därför är det kanske inte så konstigt att låten fick ett sådant stort genomslag.

I låten ”Just idag är jag stark” lyckas han förmedla budskapet att trots alla motgångar i livet så är det värt allting i världen att få leva ännu en dag.

 

Och Kentas kämparglöd gick det inte att ta miste på. Han var ett stort Hammarby IF-fan. På fotbollsklubbens alla hemmamatcher sjunger supportrarna fortfarande ”Just idag är jag stark.

Det är en hyllning från fotbollskamraterna till Kenta och hans livsgärning – men samtidigt en uppmaning till spelarna på plan att alltid kämpa. Även om det ser dystert ut.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar