Khashoggi dödades inne på konsulatet – massarresteringar i Saudiarabien

Av | 20 oktober, 2018

Saudiarabien erkänner nu att Jamal Khashoggi dödades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Två höga militärer har fått sparken och 18 saudiska medborgare har gripits för inblandning i den saudiske journalistens död.

newsgram | Nynäshamn 20 oktober 2018

Saudiarabien bekräftar – vid midnatt natten mot lördagen – att journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi dödades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i början av oktober rapporterar Sky News som hänvisar till uppgifter i saudisk statlig tv. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i hela världen.

Demonstranter i Washington 10 oktober, 2018. De uttryckte stöd för journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi. Foto: Umar Farooq/Anadolu Agency/Getty Images

 

Enligt Sky News utbröt ett knytnävsslagsmål mellan journalisten och de personer som han mötte inne på konsulatet, vilket ledde till journalistens död. En saudisk riksåklagare uppger att 18 saudiska medborgare har arresterats för delaktighet i journalistens död. Dessutom ska två höga militärer ska ha fått sparken.

 

Jamal Khashoggi besökte det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober för att hämta ut äktenskapsbevis så han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Turkiska myndigheter anklagar Saudiarabien för att ha skickat en dödspatrull till Turkiet för att ha ihjäl den saudiske regimkritikern och journalisten Jamal Khashoggi.

Vi tror att mordet var planerat och att kroppen transporterades ut ur konsulatet, sa en turkisk tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Turkiska utredare misstänker att Khashoggis kropp styckades inne på det saudiska konsulatet – varpå de utpekade gärningsmännen ska ha använt syra för att göra sig av med kroppsdelarna uppger Expressen.

Jamal Khashoggi tillhörde det absoluta toppskiktet i Saudiarabien. Han var kusin till Dodi Fayed som var prinsessan Dianas älskare. Paret omkom i en bilolycka i Paris i slutet av augusti 1997. Khashoggi var dessutom nära släkt med vapenhandlaren Adnan Khashoggi genom mamman Samirah Khashoggi, en inflytelserik progressiv saudisk författarinna.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar