Kinesiska staten blir ny storägare i Norwegian

Av | 20 maj, 2020

Norwegian räddar sig ur krisen genom att kinesiska staten går in som storägare i flygbolaget – samtidigt har Norwegian fått klartecken till krislån från norska staten på totalt tre miljarder norska kronor.

newsgram | Nynäshamn den 20 maj 2020

| RÄDDNINGSPAKET | Norska flygbolaget Norwegian meddelar i ett pressmeddelande på onsdag morgonen att bolaget uppfyller norska statens villkor för att få krislån, skriver svenska Yle. Norwegian har säkrat statliga lånegarantier på tre miljarder norska kronor – därmed kan bolaget sjösätta sin räddningsplan som bland annat inkluderar en nyemission på 400 miljoner norska kronor.

När vi får tillgång till regeringens lånegarantier kan vi fortsätta bygga bolaget vidare, säger Jacob Schram, vd på Norwegian Air Shuttle, i en skriftlig kommentar.

Han fortsätter.

De närmaste månaderna blir emellertid krävande, för osäkerheten i branschen är stor, och vi är fortfarande beroende av ett gott samarbete med en rad kreditorer när så gott som hela intäktsströmmen har stoppat.

Kinesiska staten kliver nu in som storägare i Norwegian. Bolaget BOC Aviation – vilket ägs av kinesiska staten – kommer att köpa motsvarande 12,67 procent av bolagets alla aktier, meddelar bolaget i ett börsmeddelande. Analytiker menar nu att kartan i den nordiska flygindustrin kan ritas om ifall kinesiska staten behåller sitt ägande i Norwegian.

Kinesiska staten blir ny storägare i norska flygbolaget Norwegian. Foto: Helge Mikalsen/ VG

 

Det irländska bolaget Aercap Holdings blir största ägare i Norwegian eftersom obligationsinnehavarnas fordringar omvandlas till andelar.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar