Nya uppgifter i Härnösandsmordet

Av | 20 maj, 2020

En 19-årig svensk mördades av en 22-årig sudanes på en privat fest i Härnösand. Nu dementerar åklagaren uppgifter om att mordoffret skadades livshotande när han försökte stoppa ett pågående våldtäktsförsök.

newsgram | Nynäshamn den 20 maj 2020

| JURIDIK | Mordet på den 19-årige Tommie Lindh i Härnösand väcker stor uppmärksamhet på sociala medier. Flera manifestationer har ägt rum på olika håll i landet och runt om i Europa. Dessutom trendade hans namn tre dagar i rad på mikrobloggen Twitter.

Ångermanlands tingsrätt. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio

 

I väntan på rättegång har 22-åringen häktats för bland annat mord och två våldtäkter. Mordoffret hittades svårt skadad av polis i sin lägenhet på söndag morgon den 10:e maj. Han avled dagen därpå av sina skador.

Efter häktningsförhandlingen har den misstänkte gärningsmannen inte hörts något mer, skriver SVT Västernorrland. Då ville mannen varken erkänna eller förneka brott. Fler vittnen har hörts – men åklagaren vill inte gå in på om de har sett något av det som hänt på plats. Stina Sjöqvist, kammaråklagare på åklagarkammaren i Sundsvall, väljer nu att gå ut i media och dementera uppgifter som gör gällande att 19-åringen skadades livshotande när han ingrep för att stoppa våldtäkten.

Den som har blivit mördad har inte ingripit i någon situation för att avbryta någon våldtäkt. Vi har inga sådana uppgifter, säger Stina Sjöqvist till SVT Västernorrland.

Enligt vittnesmål på plats ska den misstänkte gärningsmannen ha befunnit sig i Tommie Lindhs lägenhet tillsammans med några andra festdeltagare. De berättar detaljerat att framåt småtimmarna på natten ska 22-åringen ha gjort närmanden på en tjej som försöker sova, uppger Nyheter Idag. Därefter – enligt samma uppgifter – ska tumult ha utbrutit mellan den misstänkte gärningsmannen och Tommie Lindh. Han blir så svårt misshandlad att han senare avlider av skadorna på sjukhus.

För att få klarhet i de juridiska turerna runt mordfallet och åklagarens nya uppgifter har Nyheter Idag rådfrågat en advokat med erfarenhet av brottmål.

Det kan helt enkelt vara en definitionsfråga. Det ligger nära till hands att tänka sig att Tommie Lindh försökte avstyra en situation där en våldtäkt var förestående men att det ur åklagarens ögon inte är detsamma som att han faktiskt försökte avbryta en pågående våldtäkt. Juridik är många gånger språkligt mycket mer striktare än hur saker beskrivs i dagligt tal, säger Henrik Sundström till Nyheter Idag.

Ett annat dilemma för polis och åklagare handlar om att det tycks finnas två parallella nyhetsflöden i Härnösandsmordet. MSMs journalister återger information som förmedlas av polis och åklagare – medan alternativa medier och diskussionsforum på sociala medier plockar upp vittnesmål från personer som uppger att de befunnit sig på plats när allt ägde rum.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar