Mark Zuckerberg grillades i senaten

Av | 11 april, 2018

Techgiganten Facebooks VD Mark Zuckerberg utfrågades i USAs senat på tisdagen om Cambridge Analytica-härvan. Allra störst uppmärksamhet väckte den unge börs-VD:ns uttalande om att Facebooks vänsterliberala profil kan bero på att företaget ligger i Silicon Valley.

[newsgramNynäshamn 11 april 2018]

Facebooks VD Mark Zuckerberg lämnade många frågor obesvarade på tisdagens utskottsförhör i den amerikanska senaten. Under förhöret fick han förklara hur det brittiska Big Data Mining-företaget Cambridge Analytica kunde få tillgång till miljontals Facebook-användares personliga data rapporterar SVT. Redan 2015 fick den sociala mediegiganten information om att användarnas personliga data överförts till en tredjepart i annat land; Cambridge Analytica. Utan att Facebook informerade användarna om detta.

I efterhand var det ett misstag, sa Mark Zuckerberg.

Det som dock har väckt störst reaktioner är den del av frågestunden som leddes av republikanen Ted Cruz från Texas.

För i många år har Facebook kritiserats för att man raderar inlägg från användare som hyser konservativa politiska åsikter – men låter inlägg ligga kvar från vänsterliberala grupperingar. Enligt Ted Cruz har Facebook stängt ner flera konservativa grupper utan förklaring och censurerat användare som skrivit inlägg som andats konservativa värderingar.

För många amerikanare, verkar detta vara ett allmänt mönster som präglas av politisk partiskhet. Håller du med om den bedömningen, frågade Ted Cruz.

Facebooks CEO Mark Zuckerberg. Associated Press/Foto: Andrew Harnik

I detta sammanhang drog han upp händelser som exempelvis drabbade republikanen Mitt Romney i presidentvalskampanjen 2012 och Lois Lerner IRS-skandalen. Till sist tog en alldeles blek och kritvit Mark Zuckerberg till ordet.

Senator, låt mig få säga några saker om det här. Först av allt förstår jag varifrån den här oron kommer. För Facebook ligger i Silicon Valley som är extremt vänsterorienterat. Det här är faktiskt någonting som bekymrar mig och som jag har försökt få gehör för i företaget. Så att vi säkerställer att vi inte favoriserar någon i vårt arbete. Jag tycker det är en rimlig fundering om hur vi arbetar, sa Mark Zuckerberg.

Facebook har omkring 15-20 000 anställda som granskar innehåll som publiceras på plattformen.

Hur ser de här människornas politiska åsikter ut som granskar Facebook-användarnas inlägg, frågade Ted Cruz.

Senator, vi frågar inte om folks politiska åsikter när de börjar på företaget, sa Mark Zuckerberg.

Har du som VD tagit beslut om att anställa eller sparka folk utifrån deras politiska åsikter eller kandidater som de stöder, frågade Ted Cruz.

Nej, svarade Mark Zuckerberg.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar