Tusentals muslimer marscherar genom Malmö – inte en rad i tidningarna

Av | 21 september, 2018

Trots att tusentals muslimer samlades i Malmö till en jättelik manifestation för att fira en religiös högtid – så har inga svenska tidningar uppmärksammat händelsen som i omfång är mångfalt större än svenska nationalisters sammankomster.

newsgram | Nynäshamn 21 september 2018

Förutsättningen för att svenska makthavare ska kunna fatta kloka beslut som på lång sikt gynnar det svenska folket och landet Sverige är att den tredje statsmakten – privat och statligt ägd media – sanningsenligt beskriver samhällsutvecklingen i Sverige. Hur jag än letar på internet så går det inte att hitta några artiklar om torsdagens firande av någon muslimsk högtid i mångkulturens Malmö. Inte ens Twitterjournalisten Emma Bouvin fanns på plats. Svenska journalister måste ha haft kafferep under hela gårdagen.

För mitt på dagen när de allra flesta svenskar är på arbetet, kunde muslimer över hela världen följa en uppmärksammad Facebook-livesändning från Malmö. Livesändningen är på arabiska. Personerna i klippet ska komma från alla shiitiska samhällen runt om i södra Sverige. Då och då hörs ordet ”Malmö” så att man verkligen förstår att detta inte är något påhitt. Utan en bild av det mångkulturella Sverige.

Människorna på bilden tros ha samlats i Malmö för att fira shiitiska högtiden Muharram. Foto: Anwar Al-Sari © Facebook

I skrivande stund har klippet över tusen Facebookdelningar och runt 115 000 personer har tittat på den drygt timslånga livesändningen från Malmö. Filmen väcker starka reaktioner. I chattrummet uttrycker några få svenskar ogillande mot sammankomsten – medan merparten skriver på arabiska. Filmen visar hur tusentals människor samlas på en gata i Annelund för att tillsammans promenera tysta in till centrala Malmö. Kvinnor och män. Många kvinnor bär burka eller niqab. Demonstranterna är omgivna av män som bär på gula västar.

Polisbuss svänger förbi. Foto: Anwar Al-Sari © Facebook

Agendasättande journalistik – mörkläggning av verkligheten

Shiamuslimer har en egen kalender. Troligen har folksamlingen som syns i videon samlats för att uppmärksamma den shiitiska högtiden Muharram. I år äger den rum mellan 12 september och 9 oktober. Men ingen vet riktigt vad som utspelade sig på gatorna i Malmö under torsdagen. För svenska journalister sköter inte deras jobb.

Demonstranterna går från området Annelund till centrala Malmö. Foto: Anwar Al-Sari © Facebook

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar