Linköping går i bräschen för andra kommuner – startar egen nyhetsförmedling

Av | 30 januari, 2019

Nu startar Linköpings kommun en egen nyhetsförmedling. Den ska förmedla kommunrelaterade nyheter till Linköpingsborna. Men det råder delade meningar om nyhetssatsningen är bra eller dålig.

newsgram | Nynäshamn 30 januari 2019

Konkurrensen hårdnar om tidningsläsarna i landet. För nu startar Linköpings kommun en ny nyhetssajt som ska förmedla nyheter till kommuninvånarna. Publicistklubbens östra krets tycker det är bra att kommunen förbättrar kommunikationen – men är samtidigt kritiska till att anställda inom kommunen rapporterar om kommunen och kallar det för nyhetsförmedling.

När man använder sig av ordet ”nyhetsförmedling” och bygger en sajt, rent visuellt, som påminner väldigt mycket om traditionella nyhetssajter, då tycker jag det blir vilseledande, sa Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets och till vardags kanalchef på P4 Östergötland, till SVT Östnytt.

Kritiken tillbakavisas av Fredrik Kliman. Han är enhetschef för de sex medarbetare som arbetar med den egna nyhetssajten på Linköpings kommuns hemsida.

Nu är det ju så att ingen äger begreppet nyheter. Vad är en nyhet? Det är något som är nytt för mig, och opartiskhet är absolut viktigt, sa han till SVT Östnytt.

Han tillägger.

Men det är väldigt tydligt att våra nyheter kommer från Linköpings kommun, det är inte en oberoende redaktion som gör de här nyheterna.

Stadshuset i Linköping. Här arbetar redaktionen på kommunens nyhetsförmedling. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

 

Behovet av att kommuner själva förmedlar relevant och aktuell information till medborgarna har växt i takt med att de stora tidningshusen satsar allt mer på agendasättande journalistik. Alltså vinklade nyheter.

I våras tvingades till exempel Staffanstorps kommundirektör använda kommunens hemsida för att nå ut med korrekt information till kommuninvånarna om flyktingmottagandet. Det var en konsekvens av att den Bonnierägda lokaltidningen Sydsvenskan under en längre tid hade förmedlat en falsk bild av kommunens flyktingmottagande.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar