Malmö stad: ”Nej, kvinnorna i ”dansvideon” arbetar inte här!”

Av | 29 november, 2018

En ”dansvideo” spreds med snabb fart på sociala medier på onsdagen. Filmen uppgavs föreställa en grupp kvinnliga socialarbetare i Malmö som samlats för att ha en workshop om mensvärk. Nu dementerar Malmö stad att det är anställda som syns i filmen – i stället ska videoklippet föreställa en grupp kvinnor i Österrike.

newsgram | Nynäshamn 29 november 2018

Nej, den mystiska ”dansvideon” som fick en väldigt snabb spridning på Twitter på onsdagen visar inga kvinnliga socialsekreterare anställda på Malmö stad. Efter en genomgång med samtliga chefer på socialförvaltningen dementerar kommunikatören Örjan Eskengren på torsdagsförmiddagen att kvinnorna ska vara anställda på kommunen.

En av kvinnorna i den mystiska filmen som tros föreställa en workshop om mensvärk. Skärmdump © YouTube

 

Filmen avslöjar en mystisk seans där en grupp medelålders kvinnor går runt i en cirkel samtidigt som de häver ur sig en massa primitiva läten. Det som nog gjorde att filmen fick fart på sociala medier var att den uppgavs föreställa kvinnliga socialarbetare i Malmö.

 

För att utröna frågan huruvida filmen visar kvinnliga socialarbetare i Malmö eller ej, kontaktade undertecknad kommunikatören på arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Malmö stad, Örjan Eskengren, sent på onsdags eftermiddagen. Han kände inte till filmens existens. När han guidas till filmen låter han rätt nedstämd på rösten och säger att han inte känner igen någon av kvinnorna i filmen. Men han lovar att undersöka saken och återkomma. Senare på onsdagskvällen skickar Örjan ett sms där han skriver.

Hej Carl!

Filmen togs tyvärr bort från Twitter innan vi hann kolla över hela organisationen. Hittills (så länge filmen fanns kvar) har ingen kunnat känna igen vare sig personerna på bilden eller lokalen de befinner sig i.

Vi har inte lyckats hitta filmen någon annanstans. Om du skulle finna den någonstans så vore det fint om du delade den med mig, så ska jag fortsätta att undersöka om personerna arbetar hos oss. Mvh Örjan

SMS-svar, 28 november 2018 – Örjan Eskengren, Malmö stad

Det visar sig att filmen har blivit raderad på kontot som ursprungligen spred videoklippet. Men efter en stund hittar jag några andra twitter-användare som har back up på filmen. Användaren @svenskidentitet har också en YouTube-länk. Klickar man på den hamnar man på en YouTube-kanal där den kontroversiella filmen ligger upplagd. Men där står det att det handlar om en grupp tyska kvinnor vilket jag förmedlar till Örjan Eskengren. Han blir genast på bättre humör och svarar glatt på onsdagskvällen.

Tack Carl! Jag kollar detta asap

SMS-svar, 28 november 2018 – Örjan Eskengren, Malmö stad

Case closed

På torsdag förmiddag skickar Örjan Eskengren ett sms. Han har undersökt om cheferna på Socialförvaltningen känner igen någon av kvinnorna. Det gjorde dom inte.

God morgon Carl

Jag har precis fått bekräftat från samtliga soc-chefer att ingen i videon förekommande person arbetar inom socialtjänsten på Malmö stad.

Mvh Örjan

SMS-svar, 29 november 2018 – Örjan Eskengren, Malmö stad

Enligt en annan svensk nyhetssajt ska videoklippet härstamma från Österrike. I vilket fall som helst har filmen väckt mestadels skojfriska kommentarer om att ingenting förvånar när det gäller Malmö.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar