Svenska klassiker: ”Show Me the Meaning” – Anna Ternheim

Av | 2 december, 2018

Trots att sångerskan och låtskrivaren Anna Ternheim experimenterar med olika musikstilar lyckas hon för det mesta sätta sin egen prägel på musiken. När hon fick frågan om att uppträda under Nobelfesten 2015 med en Max Martin-låt dammade hon av Backstreet Boys-klassikern ”Show Me the Meaning of Being Lonely.”

newsgramNynäshamn 2 december 2018

Anna Ternheim, 40, är en säregen svensk artist. Hon är älskad av fansen och respekterad av duktiga musiker eftersom hon vågar  gå sin egen väg. Hon slog igenom med debutalbumet ”Somebody Outside” från 2004 – sedan dess har hon hunnit med att ge ut sex andra album.

När Anna Ternheim fick uppdraget att uppträda under Nobelbanketten 2015 valde hon den svenskskrivna Backstreet Boys-klassikern ”Show Me the Meaning of Being Lonely” från 1999. Det är en sorgsen ballad. Texten handlar om hur det kan kännas att sakna någon och famla runt i tillvaron, alldeles ensam.

Anna Ternheim framför ”Show Me the Meaning” under Nobelbanketten 2015. Copyright © Nobel Media AB 2015. Foto: Dan Lepp

 

Anna Ternheim lyssnade aldrig på Backstreet Boys när pojkbandet var som allra populärast i slutet av 1990-talet och en bit in på 2000-talet. Först när Anna Ternheim fick frågan om att framföra en Max Martin-låt på Nobelfesten 2015 satte hon sig ner för att lyssna på den världsberömde svenskens låtar. Till sist fastnade hon för Backstreet Boys-balladen ”Show Me the Meaning of Being Lonely”.

Jag tycker det är en vacker melodi och en fantastiskt vacker text. Jag kände att jag kunde relatera till den och göra den till min egen, sa Anna Ternheim till Aftonbladet när den officiella musikvideon släpptes hösten 2015.

 

 

Originalversionen med Backstreet Boys har samma svulstiga popsound som Britney Spears-klassikern ”Oops!… I Did It Again” – men Anna Ternheim har skalat bort allt onödigt surr. Därför blir det lättare att lyssna på låtens text.

So many words for the broken hearted

It is hard to see in a crimson love

So hard to breathe

Walk with me, and maybe

Nights of light so soon become

Wild and free I could feel the sun

Your every wish will be done

They tell me.”

“Show Me the Meaning of Being Lonely” Låtskrivare: Max Martin & Herbie Crichlow Lyrics powered by: www.genius.com

 

Backstreet Boys musikvideo till ”Show Me the Meaning of Being Lonely” är tillägnad den svenske musikproducenten och låtskrivaren Denniz Pop. Han gick bort i cancer 1998, endast 35 år gammal. Men han hann med att skriva några av pojkbandets allra största hits.

 

Anna Ternheim har blivit känd för en större public genom sina låtar som oftast andas en stor portion vemod. Detta i avskalade, intima musikaliska arrangemang som mitt i allt har en dramatisk nerv. Någonting som blev tydligt när hon framförde ”Show Me the Meaning of Being Lonely” med en symfoniorkester under Nobelbanketten 2015.

I mitt tycke är det stråkarna som ger låten ett eget liv. Hon gjorde succé med sin nedtonade version av den kända Max Martin-låten.

Jag har dragit in den i mörkret. Jag plockar fram ett annat vemod i den, sa Anna Ternheim till Aftonbladet.

I somras turnerade Anna Ternheim, samtidigt som hon hade radioprogrammet ”Framåt midnatt med Anna Ternheim” i P4, där träffade hon kända svenska artister till såsom Kicki Danielsson, Oskar Lindros och Jill Johnson. I september inledde Anna Ternheim ett samarbete med Sveriges Radios Symfoniorkester i konsertserien Svenska Stjärnor under ledning av dirigenten Hans Ek. Genom årens lopp har Berwaldhallen anordnat konsertserien Svenska Stjärnor genom att bjuda in olika musikskapare – den här gången var det Ternheims tur.

I slutet av november tar Anna Ternheim med sig det här musikaliska konceptet till Malmö Live Konserthus.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar