Matteo Salvini: ”Frankrike prioriterar olja framför stabilitet i Libyen”

Av | 22 januari, 2019

Nu ger sig Matteo Salvini in i ordkriget mellan Italien och Frankrike. Han menar att den franska regeringen hellre prioriterar landets oljeintressen i Libyen än ser till att det blir stabilitet. Från franskt håll lägger man locket på och vill inte ge några officiella kommentarer om Salvinis senaste utspel.

newsgramNynäshamn 22 januari 2019

Italiens vice-premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini lägger nu på mer ved på brasan i det infekterade ordkriget mellan Rom och Paris, när han på tisdagen sa att Frankrike inte vill ha lugn i Libyen eftersom Frankrikes energiintressen krockar med Italiens, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Frankrikes utrikesdepartement och den franske presidentens stab avböjer att ge några kommentarer.

Är det humanism eller affärsintressen som styr Emmanuel Macrons politik i Libyen? Från officiellt håll vägrar Frankrike att kommentera Matteo Salvinis senaste utspel. Foto: Alberto Pizzoli/AFP

 

Frankrike kallade på måndagen upp Italiens ambassadör i Paris till ett möte för att protestera mot Luigi Di Maios anklagelser om att Frankrike skapar fattigdom i Afrika och bidrar till massinvandring till Europa. Salvini backar upp koalitionsregeringskollegan Luigi Di Maio (vice-premiärminister och ekonomiminister, reds. anm) och säger att Frankrike hellre exploaterar Afrikas rikedomar än att hjälpa länderna att utveckla deras egna ekonomier, och han pekade särskilt på Libyen, som har varit en oroshärd sedan Natos intervention i Libyen 2011 för att störta Muammar Khadaffi.

Frankrike har inget intresse av att stabilisera situationen i Libyen, förmodligen för att man har oljeintressen som är motsatta Italiens, sa Matteo Salvini i en intervju med tv-stationen Canale 5.

Italienska Eni och franska Total har separata joint ventures i Libyen. Men Claudio Descalzi, VD på Eni, förnekade i en tidningsintervju förra året att det föreligger någon konflikt mellan de två företagen i det nordafrikanska landet. En fransk diplomatisk källa uppger att det inte är första gången som Salvini gör den här typen av uttalanden och att den här gången beror det förmodligen på Luigi Di Maios uttalanden i helgen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar