Miljöpartiet hoppar av regeringen

Av | 24 november, 2021

Efter att riksdagen på onsdagen klubbade igenom en M-KD-SD-budget meddelade Miljöpartiet att de lämnar regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

newsgram | Nynäshamn den 24 november 2021

| REGERINGSKRIS | Miljöpartiet hoppar av regeringssamarbetet med Socialdemokraterna efter att oppositionens budget från M, KD och SD klubbades igenom i riksdagen. Miljöpartiet lägger skulden på Centerpartiet.

Vi är överraskade och upprörda över Centerpartiets agerande, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund på en pressträff.

Miljöpartiet lämnar regeringen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Avhoppet beror på att Centerpartiet valde att lägga ned sina röster i onsdagens budgetomröstning vilket banade väg för en M-KD-SD-budget.

Trots att vi har svarat upp mot Centerpartiets krav så har de valt att i sista stund släppa fram en SD-budget som gör skillnad på folk och folk och som slaktar klimatarbetet, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Hon fortsätter.

Vi inte kan sitta i en regering som tvingas genomföra en budget som SD förhandlat fram. Vi måste kunna se våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som förs.

Även om Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson valdes av riksdagen som Stefan Löfvéns efterträdare på statsministerposten på onsdagsmorgonen har Sverige fortfarande inte haft någon kvinnlig statsminister. I riksdagens omröstning sa 174 ledamöter nej till Magdalena Andersson, 117 sa ja och 57 avstod från att rösta och en ledamot var frånvarande vid omröstningen.

Formellt går det till på det viset att riksdagens talman kallar till en så kallad skifteskonselj med kungen närvarande när riksdagen valt en ny statsminister. Men en sådan hann aldrig äga rum innan regeringens budgetalternativ röstades ned av riksdagen på eftermiddagen.

Tills dess att en ny statsminister kan utses av riksdagen kommer Stefan Löfvén fortsätta att leda övergångsregeringen.

Av Carl Gram

Källor:

Miljöpartiet lämnar regeringen – ny statsministeromröstning kan vänta

Andersson historisk – valdes och avgick samma dag

Miljöpartiet lämnar regeringen

Resultat omröstning talmannens kandidat förslag till statsminister

Konselj (Sverige) – Wikipedia

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar