Pat Buchanan: ”Kyle Rittenhouse, både rätt och rättfärdig”

Av | 20 november, 2021

I en krönika skriver Patrick J. Buchanan, veteran i amerikansk politik, att man bör beakta naturlagen, den moraliska lagen, den högre lag som är skriven i människans hjärta för att kunna bedöma Kyle Rittenhouses handlingar under upploppen från Black Lives Matter-antifa i Kenosha, Wisconsin, förra året.

newsgram | Nynäshamn den 20 november 2021

| FÖLJ DITT HJÄRTA | Dagen före Kyle Rittenhouse, 18, friades på alla åtalspunkter i rättegången om upploppen i Kenosha, Wisconsin, förra året skrev Pat Buchanan en krönika att man bör betrakta dennes handlingar utifrån ett filosofiskt perspektiv. Här är en svensk översättning av hans text: ”Kyle Rittenhouse, Both Right and Righteous” som publicerades den 18 november 2021.

Bör massmedia betraktas som förövare i fallet med Kyle Rittenhouse? Illustration: Ben Garrison © GrrrGraphics

När du bedömer Kyle Rittenhouses handlingar bör du för ögonblicket bortse från Wisconsin-lagen som han ställs inför rätta enligt, och beakta naturlagen, den moraliska lagen, den högre lag som är skriven i människans hjärta. När det gäller de värderingar som visades och de handlingar som utfördes den kväll då Rittenhouse sköt de tre män som attackerade honom, vem stod då på den rättfärdiga sidan?

Fundera över vad Rittenhouse gjorde den kvällen den 25 augusti 2020 och varför.

Rittenhouse såg på tv de nattliga upploppen i Kenosha, Wisconsin, en stad som låg 30 km från hans hem i Antioch, Illinois, och som han kände väl, och bestämde sig för att åka till Kenosha för att skydda egendom som den hårt ansatta polisen inte hade kunnat försvara under upploppen. Som skydd hämtade han den AR-15 som han hade i Kenosha.

Mot midnatt konfronterades Rittenhouse av Joseph Rosenbaum, en före detta fånge som var dubbelt så gammal som han själv. Rosenbaum hotade Rittenhouse, drev in honom i ett hörn och försökte ta tag i pipan på hans gevär. När ett skott ljöd i närheten sköt Rittenhouse fyra gånger inom en enda sekund.

När Rosenbaum föll, sprang Rittenhouse iväg och letade efter polisen för att anmäla sig själv, med en mobb i jaktens hetta.

En angripare slog honom i huvudet och slog av honom hatten. Rittenhouse föll mot gatan.

En annan upprorsmakare hoppade, sparkade och stampade hans huvud mot betongbeläggningen. En annan slog honom i huvudet med en skateboard.

En annan man konfronterade honom med en laddad pistol och riktade den mot Rittenhouse ansikte från några meters avstånd.

Rittenhouse sköt och dödade Anthony Huber, som hade slagit honom med skateboarden och höll på att ta tag i hans pistol, och skadade mannen som höll pistolen mot hans ansikte. När Rittenhouse sköt båda männen låg han fortfarande på marken.

Även om Rittenhouse beslut att åka till Kenosha kan ha varit oklokt var det också osjälviskt och faktiskt modigt. Han riskerade sitt liv i ett upplopp för att försvara en annan mans egendom och göra sin medborgerliga plikt i en situation av laglöshet. Han kunde ha stannat hemma, vilket nästan alla i Kenosha gjorde den kvällen, medan staden brändes och plundrades.

Och vilka motiv och mål hade Joseph Rosenbaum, barnvåldtäktsmannen och ex-fånge, och Anthony Huber, som använde skateboarden?

Vad gjorde de i Kenosha, om inte för att hjälpa till och stödja ett kriminellt upplopp för att förstöra egendom som Rittenhouse hade kommit för att försvara?

Varför var han där? Jag har inget svar. Jag ställer mig den frågan varje dag”, sade Rosenbaums fästmö om den kvällen.

Återigen, vad man än tycker om att Rittenhouse gick in i en instabil situation, så framstår han som en av de goda killarna. Han agerade för att uppnå lovvärda mål, medan hans angripare hade som syfte att delta i ett kriminellt upplopp och upplopp.

Detta är anledningen till att Rittenhouse försvaras så hårt. Folk känner att 17-åringen, vad han än gjorde, åkte till Kenosha för att göra det rätta.

De som anser att upploppen från Black Lives Matter-antifa var berättigade är de som vill att Rittenhouse ska tillbringa resten av sitt liv i fängelse – för att ha skjutit upprorsmakare som hotade och attackerade honom för att han störde deras brott.

Eftersom man känner att Rittenhouse har landet bakom sig har man i media försökt hitta ett rasistiskt element i Rittenhouses motivation. President Joe Biden antydde att skjutningarna i Kenosha var ett verk av vita supremacister.

Presidentens uttalande var lika okunnigt som illvilligt.

Rittenhouse är vit. Alla tre män som han sköt är vita. Hans försvarsadvokat och åklagaren är vita. Domaren i rättegången är vit.

Endast Rosenbaum är registrerad som en person som använde N-ordet den kvällen under vad som presenterades som en BLM-protest för rasrättvisa.

Enligt lagen i Wisconsin handlar frågan om självförsvar.

Avfyrade Rittenhouse sin AR-15 eftersom han med fog trodde att han skulle kunna drabbas av döden eller allvarlig kroppsskada om han inte gjorde det?

Eller provocerade han upprorsmännen att attackera honom för att kunna räkna upp antalet döda, som åklagaren hävdar?

Att skjuta den person som satte den laddade pistolen i ansiktet på Rittenhouse var säkert självförsvar. Och enligt vittnesmålen försökte Rosenbaum och Huber båda ta tag i AR-15:ans pipa för att dra bort den, vilket i så fall skulle ha lett till att Rittenhouse hade varit utlämnad åt dem, och eventuellt död.

Domaren har utökat de åtalspunkter som Rittenhouse kan dömas för och gett juryn en meny av mindre allvarliga åtalspunkter om de inte anser att Rittenhouse var skyldig till ”avsiktligt mord”.

Åklagaren har beskrivit Rittenhouse som en ”aktiv skytt”, vilket för tankarna till Las Vegas-skytten som massakrerade dussintals människor på en musikkonsert genom att skjuta från sitt hotellrum.

Men en 17-åring som springer undan en mobb och skjuter medan han sitter på marken och blir attackerad passar knappast in på beskrivningen av en ”aktiv skytt”.

Kyle Rittenhouse använde sitt gevär för att skydda någon annans egendom och sitt eget liv. Han var både rättrådig och hade rätt. De hade fel.

Patrick J. Buchanan

Pat Buchanan (f. 1938 i Washington DC, reds. anm) är en amerikansk konservativ kommentator. När Richard Nixon återvände till politiken 1965 var Pat Buchanan en av de första som han anställde i sin kampanjstab och Pat Buchanan följde med Nixon in i Vita huset och arbetade för honom till dennes avgång.

Pat Buchanan är motståndare till amerikansk imperialism och management-staten. Många av hans politiska ställningstaganden är ett eko av den republikanska gamla högern från 1900-talets första hälft. Buchanan har kritiserat George W. Bushs neokonservativa agenda ur ett paleokonservativt perspektiv de senaste åren. Paleokonservatism är en konservativ politisk filosofi i främst USA och filosofin uppstod under 1970- och 1980-talet som en motreaktion på neokonservatism.

Källor:

Kyle Rittenhouse, Both Right and Righteous

Buchanan: Kyle Rittenhouse, Both Right And Righteous

Pat Buchanan – Wikipedia

Betydelsen av ordet ”rättfärdig” – Wikipedia

Paleoconservatism – Wikipedia

Neoconservatism – Wikipedia

Leo Strauss – Wikipedia

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar