Missa inte dagens solförmörkelse – kan ses i hela Sverige

Av | 10 juni, 2021

Under några timmar mitt på dagen kommer solen skymmas av månen. Dagens partiella solförmörkelse kan ses i hela landet – i norr slutar solförmörkelsen strax efter 14-tiden.

newsgramNynäshamn den 10 juni 2021

| ASTRONOMI | När månen passerar mellan jorden och solen och dessa ligger i en rät linje kommer solen skymmas av månen sedd från jorden. Då uppstår solförmörkelse. För den som går ut mitt på dagen i dag och tittar upp mot solen på himlen kommer upptäcka att delar av solen är förmörkad.

Det här är en väldigt speciell händelse. Det händer inte särskilt ofta att det kommer en synbar solförmörkelse. Plus att vi nu verkar ha tur med vädret, säger Marianne Eik, rymdexpert vid Curiosum i Umeå, till SVT Västerbotten.

Man ska aldrig titta rakt mot solen med vare sig ögonen, kikare eller teleskop (om inte dessa har specialfilter).

Titta aldrig rakt mot solen, inte ens med solglasögon. Det förstör dina ögon. Man kan låta solen lysa genom en kikare och rikta den mot en ljus yta. Då ser du solförmörkelsen där, säger Marianne Eik.

Konstnären Bengt Nordenbergs målning ”Solförmörkelse” från 1851. Foto: Hans Thorwid © Nationalmuseum / Wikimedia Sverige

Allra tydligast kommer solförmörkelsen vara i de norra delarna av landet – men dagens partiella solförmörkelse kommer kunna ses över hela Sverige. Men det gäller att skynda sig på för att inte missa dagens stora händelse. Förmörkelsen börjar vid 11:34 i södra Sverige och kan ses i norr fram till 14:14.

Nästan 50 procent av solen kommer att vara täckt när förmörkelsen är som störst, säger Marianne Eik.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar