Misstroendeomröstning mot Kurz på måndag

Av | 21 maj, 2019

Den politiska krisen i Österrike fördjupades på tisdagen när det blev känt att en misstroendeomröstning mot landets förbundskansler Sebastian Kurz kommer hållas nästa vecka. De senaste dagarna har FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache och flera andra FPÖ-ministrar hoppat av koalitionsregeringen.

newsgram | Nynäshamn 21 maj 2019

| IBIZA-AFFÄREN | Wolfgang Sobotka – talman i parlamentet i Österrike – meddelade på tisdagen att det kommer hållas en misstroendeomröstning mot landets förbundskansler Sebastian Kurz nästa vecka, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Skandalen som omgärdar den läckta videofilmen från en privat fest på den spanska ön Ibiza har skapat politiskt kaos i Österrike.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz lyckades inte hålla sig undan skandalen som drabbade koalitionspartnern FPÖ förra veckan. Foto: EPA

 

Allting började förra veckan när tysk media publicerade en smygfilmad video som visar hur Heinz-Christian Strache tycks erbjuda offentliga kontrakt i utbyte mot valkampanjhjälp från en rysk oligark. Strache är partiledare för det nationalkonservativa partiet FPÖ och var fram tills i lördags vice förbundskansler i Österrike då han meddelade att han skulle avgå från posten i regeringen. Därefter dröjde det inte länge förrän Sebastian Kurz utlyste nyval i Österrike.

Talmannen Wolfgang Sobotka berättade för reportrar att han planlagt att misstroendeomröstningen ska äga rum på måndag för att inte störa kampanjen till EU-valet. Men redan i måndags avgick samtliga FPÖ-ministrar i regeringen som en protest mot att Sebastian Kurz bett presidenten att sparka inrikesministern Herbert Kickl, FPÖ. Österrikes president bekräftade på tisdagen att samtliga FPÖ-statsråd slutat förutom utrikesministern.

En övergångsregering väntas styra Österrike under de kommande tre månaderna fram tills nyvalet i september.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar