Moderaterna vill samarbeta med SD – Socialdemokraterna rasande

Av | 10 augusti, 2018

I årets riksdagsval riskerar flera partier att åka ut. För att kunna hantera ett osäkert parlamentariskt läge öppnar nu Moderaterna upp för samarbete med SD. Nu kräver Socialdemokraterna besked från Annie Lööf och Jan Björklund om hur dom står i frågan om samarbete med SD.

(newsgramNynäshamn 10 augusti 2018)

Mitt i valrörelsen släpper Moderaterna en bomb som skakar om Socialdemokraternas ledarskikt. För på torsdagen blev det känt att Moderaterna är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna, SD. Detta för att kunna styra Sverige efter valet 9 september – även om de rödgröna partierna blir störst.

Om regeringen vill kunna få stöd för sin politik i riksdagens kammare måste man på vägen dit försäkra sig om att det finns ett stöd, och det handlar om att ta kontakter på ett tidigt stadium, involvera riksdagspartier och se till att man bygger majoriteter, sa Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Dagens industri.

Enligt honom kan ett samarbete med SD dels ske i parlamentariska utredningar i olika sakfrågor inklusive invandringspolitiken – samt handla om samtal med SD i riksdagens utskott. Därmed tar Moderaterna ett steg bort från den linje som Fredrik Reinfeldt valde när SD kom in i riksdagen för snart åtta år sedan. Nämligen att inte samtala alls med det då nya partiet i riksdagen.

Parlamentarism bygger på att väljarna väljer ett parlament och sedan får det parlamentet arbeta utifrån de givna förutsättningarna. Man kan inte ignorera valresultat, sa Tobias Billström.

Tobias Billström t.h. meddelar att Moderaterna förbereder sig på nya konstellationer i riksdagen – där samarbete med SD är möjligt. Foto: Henrik Montgomery / TT

Socialdemokraterna verkar däremot vara inställda på att fortsätta på Fredrik Reinfeldt-linjen – en strategi som har skapat handlingsförlamning i riksdagen i snart två mandatperioder. Nu försöker Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, dra igång en svekdebatt.

Det är ju en återgång till Anna Kinberg Batras politik där man öppnar för ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna. Och risken för Moderaterna är väl att det ger samma resultat, samma väljarflykt, som Anna Kinberg Batra råkade ut för, sa Anders Ygeman till tabloiden Aftonbladet.

Nu kräver han att Annie Lööf, Centerpartiet, och Jan Björklund, Liberalerna, lägger korten på bordet och berättar om dom vill fortsätta på Fredrik Reinfeldt-linjen – alltså vända ryggen till mot SD – eller samarbeta med SD.

Årets valrörelse är i mångt och mycket ”vinna eller försvinna” för borgerligheten. Kristdemokraterna och Liberalerna riskerar att ramla ut ur riksdagen. Opinionsundersökningar under sommaren visar att 4 av 10 centerväljare har bestämt sig för att rösta på Centerpartiet – de resterande kan gå iväg till andra partier.

Utanför riksdagen står Alternativ för Sverige, AfS, och Medborgerlig Samling, MED, redo att ta gamla borgerliga partiers plats i det svenska parlamentet; riksdagen.

UPPDATERING 10 augusti kl. 17:40: Enligt public service SVT dementerar Tobias Billström, Moderaterna, uppgifterna om samarbetsinvit till SD som bland andra Aftonbladet och Expressen har förmedlat till läsare sent på torsdagskvällen. Uppgifter som har legat till grund för denna artikel.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar