Organiserade gäng sätter eld på bilar i Göteborg

Av | 13 augusti, 2018

Bilar har satts i brand runt om i Göteborg och Trollhättan sent på måndagskvällen. Vittnen uppger att gängen har varit organiserade och satt eld på ett stort antal bilar – en av bilarna sprängdes.

(newsgramNynäshamn 13 augusti 2018)

Under måndagskvällen började bilar brinna runt om i Göteborg och Trollhättan. I nuläget är det oklart om det också brinner i några byggnader – men ett 30-tal personer ska vara på plats och bekämpa bränderna. I Trollhättan ska ungdomsgäng ha kastat smällare och stenar mot polisen – ingen polis ska ha skadats av de kastade stenarna.

Enligt polisens hemsida började bilar brinna vid 21-tiden i Hjällbo och Frölunda – men lastpallar och däck ska också ha brunnit i Kronogården i Trollhättan. Flera samtal ska ha inkommit vid 21-tiden till polisen att unga män sätter eld på bilar på en parkering vid Frölunda torg. Inga personer ska ha kommit till skada.

Det brinner bilar och bildäck i Eriksbo, Hjällbo och Frölunda, sa Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till lokaltidningen GP.

Situationen är alarmerande. Allting tyder på att måndagens bränder har varit planerade. Filmer från Göteborg visar hur svartklädda maskerade personer iklädda huvor sätter eld på ett stort antal bilar på en parkering. Ett tjugotal bilar ska ha satts i brand.

Jag hörde smällar och ljud och gick ut och tittade. Jag såg en bil börja brinna, sen nästa och nästa. Då såg jag killarna som sprang från platsen. Helt svartklädda med huvor. Kanske 6-7 stycken. De sprang upp mot Frölunda torg, sa ett vittne som bor i Frölunda till tabloiden Aftonbladet.

Ett annat vittne bekräftar för tabloiden Expressen att gängen arbetade organiserat för att sätta eld på bilar.

Det här var organiserat. De ville göra så stor skada som möjligt. En bil sprängdes, det var helt galet. Jag var rädd.

Ett tjugotal bilar sattes i brand runt om i Göteborg. Foto: Zagros Hama

I skrivande stund går det inte att nå polisens presstalespersoner i region väst för att få svar på frågor om vilka som tros ligga bakom måndagskvällens bränder i Göteborg och Trollhättan.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar